Sıcak Hava Dalgası Nükleer Üretimi Etkiledi
Fransa'da etkisini sürdüren şiddetli sıcak hava dalgası, ülkenin enerji altyapısında aksamalara yol açtı. Kamu enerji şirketi EDF, çevresel düzenlemelere uyum sağlamak amacıyla üç nükleer reaktörü geçici olarak devre dışı bıraktığını duyurdu. Söz konusu önlem, nükleer santrallerin soğutma sistemlerinde kullanılan nehir suyunun, ısınmış bir şekilde tekrar doğaya salınmasını engelleyerek sucul flora ve faunayı korumayı hedefliyor.
Durdurulan Üniteler ve Kapasite Kaybı
EDF tarafından yapılan açıklamaya göre, Golfech 2, Bugey 3 ve Chooz 2 üniteleri üretimlerini durdurdu. Bu üç reaktörün toplamda 3,65 GW'lık bir kapasite kaybına yol açtığı belirtilirken, bu miktar Fransa'nın toplam nükleer kurulu gücünün yaklaşık yüzde 6'sına tekabül ediyor. Şirket, nükleer güvenlik açısından herhangi bir risk bulunmadığını, duruşların tamamen çevresel sınırlar dahilinde gerçekleştiğini vurguladı.
Gelecek Planları ve İklim Uyum Stratejisi
Hava tahminlerine göre reaktörlerin Temmuz ayı sonuna kadar kapalı kalması öngörülürken, yedi reaktörün daha sıcaklık dalgalanmalarına bağlı olarak üretimlerini optimize etmesi bekleniyor. Ekonomi Bakanlığı, elektrik şebekesinin güvenliğini sağlamak amacıyla Bugey santrali çevresindeki Rhône Nehri için 20 Temmuz'a kadar özel bir sıcaklık muafiyeti getirdi.
EDF, iklim değişikliğinin etkilerine karşı uzun vadeli bir uyum planı üzerinde çalıştığını belirtti. Önümüzdeki 15 yılı kapsayan ve 8,7 milyar euro değerindeki bu plan, aşırı sıcak dönemlerinde nükleer üretimin dayanıklılığını artırmayı amaçlıyor. Şirket, soğutma sistemlerinin iyileştirilmesi ve hidroelektrik faaliyetlerinde su kaynaklarının daha verimli yönetilmesi gibi stratejilerle gelecekteki sıcak hava dalgalarına karşı hazırlık yapmayı hedefliyor.