Adalet Bakanı Akın Gürlek, bir dizi temaslarda bulunmak üzere gittiği Trabzon'da, AK Parti 25. Yıl Teşkilat Buluşması'nda önemli açıklamalarda bulundu. Yargı sistemindeki işleyişe ve faili meçhul dosyalara değinen Gürlek, devletin adaleti sağlama konusundaki kararlılığını yineledi.
Faili meçhul dosyalar için yeni büro
Faili meçhul suçların aydınlatılması için özel bir büro kurduklarını ifade eden Bakan Gürlek, bugüne kadar 30 cinayetin çözüme kavuşturulduğunu açıkladı. Gürlek, "Ucu nereye giderse gitsin bu konuda kararlıyız" diyerek, kamuoyunun yakından takip ettiği Muhsin Yazıcıoğlu dosyasıyla ilgili yakın zamanda yeni bir operasyon yapıldığını hatırlattı. Devletin, işlenen her cinayetin failini bulmakla yükümlü olduğunu vurgulayan Gürlek, bu tür dosyaların çözülmesinin öncelikleri arasında yer aldığını belirtti.
Yargılamalarda hedef süre dönemi
Vatandaşların yargı süreçlerindeki gecikmelerden duyduğu şikayetleri bildiğini belirten Bakan Gürlek, 12. Yargı Paketi ile birlikte davaların sonuçlanması için hedef süre uygulamasına geçildiğini duyurdu. Özellikle kira tespit davalarının 9 ay içerisinde tamamlanması gerektiğini ifade eden Gürlek, bu süreye riayet etmeyen hakimler hakkında idari soruşturma başlatılacağını açıkladı.
Uygulamadan gelen bir isim olarak yargıdaki sorunlara hakim olduğunu dile getiren Gürlek, hakim ve savcıların fedakarca çalıştığını ancak vatandaş memnuniyetinin esas olduğunu vurguladı. Bakanlık olarak adalete erişimi hızlandırmak için yoğun bir çalışma yürüttüklerini belirten Gürlek, Türkiye'nin adalet yüzyılı vizyonu doğrultusunda reformların devam edeceğini sözlerine ekledi.