Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin enerji alanındaki stratejik hedeflerini ve gelecek vizyonunu paylaştı. Bakan Bayraktar, Adana Ceyhan'ı Avrupa'nın enerji ticaretinde önemli bir konuma sahip olan Rotterdam ile kıyaslayarak, bölgeyi petrol ve petrol ürünlerinin fiyatlandığı, depolandığı ve ticaretinin yapıldığı küresel bir merkez haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Ceyhan İçin Stratejik Dönüşüm
Bakan Bayraktar, mevcut boru hattı kapasitelerinin artırılmasıyla Ceyhan'ın dünya petrol ticaretindeki payının yüzde 3,5 seviyelerine çıkabileceğini ifade etti. Halihazırda Bakü-Tiflis-Ceyhan hattı üzerinden önemli bir sevkiyat yapıldığını hatırlatan Bayraktar, depolama ve rafineri yatırımlarıyla bu bölgenin bir ticaret üssü olacağını vurguladı.
Üretim ve Rezerv Hedefleri
Türkiye'nin yer altı kaynaklarına ilişkin de önemli veriler paylaşan Bayraktar, Türkiye'nin yer altında yaklaşık 10 bin ton altın rezervi bulunduğunu ve bu kaynağın bugünkü piyasa değerinin 1,4 trilyon dolar olduğunu açıkladı. Bakan, altın üretimini ilk etapta yıllık 100 tona çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, Şırnak Gabar'daki petrol üretiminin rekor seviyelere ulaştığını ve Türkiye Petrolleri'nin yurt içi ve yurt dışı toplam üretimini 2028 yılına kadar günlük 600 bin varile çıkarma hedefi olduğunu dile getirdi.
Arz Güvenliği ve Altyapı
Doğal gaz arz güvenliği konusunda Türkiye'nin başarılı bir strateji izlediğini belirten Bayraktar, Tuz Gölü ve Silivri'deki doğal gaz depolarının kış öncesinde tam kapasiteyle, yani yüzde 100 dolulukla hizmete hazır olduğunu duyurdu. LNG altyapısına yapılan yatırımların, küresel krizlere rağmen Türkiye'nin enerji tedarikinde herhangi bir aksama yaşanmamasını sağladığını ifade etti.
Yeni nükleer enerji projeleri hakkında da konuşan Bakan, Sinop ve Trakya'daki santral projelerinde Akkuyu'dan farklı olarak Türk şirketlerinin hissedar olduğu yeni bir ticari model üzerinde çalıştıklarını belirtti. Suriye ile enerji iş birliği kapsamında ise elektrik iletim hatlarının kapasitesinin artırılacağını ve bölgeye yönelik enerji ihracatının devam edeceğini sözlerine ekledi.