Milli İrade ve Demokratik Dönüşüm
İletişim Başkanı Prof. Dr. Burhanettin Duran, Anadolu Ajansı için yazdığı makalede 15 Temmuz 2016 gecesini Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kritik kırılma noktalarından biri olarak nitelendirdi. FETÖ'nün devlet içine sızarak gerçekleştirdiği darbe girişiminin, anayasal düzeni yıkmayı ve ülkeyi iç savaşa sürüklemeyi amaçladığını belirten Duran, bu saldırının aynı zamanda bir işgal teşebbüsü olduğunu ifade etti.
Söz konusu girişim sırasında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bombalandığını ve vatandaşların hedef alındığını hatırlatan Duran, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliği ve halkın gösterdiği destansı direnişin darbeyi başarısızlığa uğrattığını vurguladı. Yazıda, bu kalkışmanın sadece yerel bir girişim olmadığı, Türkiye'nin küresel sistemdeki aktif rolünden rahatsız olan dış güçlerin de bu sürece destek verdiği öne sürüldü.
Vesayetin Sonu ve Gelecek Vizyonu
Burhanettin Duran, 15 Temmuz'u eski Türkiye'deki vesayet sisteminin, yeni Türkiye'nin demokratik siyasetine yenildiği gün olarak tanımladı. Darbecilerin siyasi iradeyi kısıtlayan eski düzeni geri getirmek istediğini ancak toplumun demokratik siyasete olan güveninin bu girişimi engellediğini belirtti. Bu sürecin, Türkiye'nin stratejik otonomi arayışının ve kendi bağımsız sözünü söyleme mücadelesinin bir parçası olduğunu dile getirdi.
Örgütle mücadele kapsamında güvenlik ve yargı çalışmalarının yanı sıra finansal kaynakların kurutulması ve uluslararası diplomasinin önemine değinen Duran, mücadelenin eğitim ve toplumsal farkındalık alanlarında da sürmesi gerektiğini savundu. Özellikle genç nesillerin bu olayların gerçek mahiyetini öğrenmesinin, benzer yapıların oluşmasını engelleyeceğini belirtti.
İletişim Başkanlığı'nın koordinasyonunda yurt içinde ve yurt dışında 22 bine yakın anma etkinliği düzenlendiğini kaydeden Duran, bu faaliyetlerin demokratik dayanıklılığı artırmak adına kritik olduğunu belirtti. Türkiye Yüzyılı vizyonunun, on yıl önce sergilenen bu toplumsal direniş ve devlet kapasitesindeki artış üzerine inşa edildiğini sözlerine ekledi.