\n\n

İsrail'de seçim öncesi gerilim: Barak'tan Netanyahu'ya savaş suçlaması

Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, Netanyahu'yu seçimleri ertelemek amacıyla yapay bir savaş ortamı yaratmakla itham etti. Netanyahu ise dış saldırı uyarısında bulunurken, ordu kaynakları herhangi bir tehdit bulgusuna rastlanmadığını belirtti.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Dünya
Temsili görsel: İsrail'de seçim öncesi gerilim: Barak'tan Netanyahu'ya savaş suçlaması
Temsili görsel · lucasgeorgewendt / Pixabay
⚡
Haberin kısa özeti2 dakikada okuyun
  • Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, Netanyahu'yu seçimleri ertelemek amacıyla yapay bir savaş ortamı yaratmakla itham etti.
  • Netanyahu ise dış saldırı uyarısında bulunurken, ordu kaynakları herhangi bir tehdit bulgusuna rastlanmadığını belirtti.
  • İsrail siyasetinde 27 Ekim'de yapılması planlanan genel seçimler öncesinde tansiyon yükseliyor.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, Netanyahu'yu seçimleri ertelemek amacıyla yapay bir savaş ortamı yaratmakla itham etti. Netanyahu ise dış saldırı uyarısında bulunurken, ordu kaynakları herhangi bir tehdit bulgusuna rastlanmadığını belirtti.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 03.10.2026 13:18
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

İsrail siyasetinde 27 Ekim'de yapılması planlanan genel seçimler öncesinde tansiyon yükseliyor. Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, mevcut Başbakan Binyamin Netanyahu'yu seçimleri erteleyebilecek bir savaşın altyapısını hazırlamakla suçladı. Kanal 12 televizyonuna konuşan Barak, Netanyahu'nun kişisel siyasi bekasını korumak adına ülkeyi güvenlik krizi içine sürüklediğini savundu.

Güvenlik tartışmaları seçim gündeminde

Netanyahu, son dönemde yaptığı açıklamalarda İsrail'in dışarıdan bir saldırı tehdidiyle karşı karşıya kalabileceğini öne sürdü. Ancak Başbakan, bu iddialarına dair somut bir kanıt veya saldırının kaynağına ilişkin detaylı bilgi paylaşmadı. Muhalefet kanadı ise bu açıklamaları, kamuoyu yoklamalarında gerileyen Netanyahu'nun seçmen desteğini konsolide etmek için kullandığı bir siyasi manevra olarak nitelendirdi.

İsrail basınına yansıyan bilgilere göre, Netanyahu'nun söylemleri ile güvenlik kurumlarının verileri arasında ciddi bir uyumsuzluk bulunuyor. Haaretz gazetesi, ordu kaynaklarının seçim öncesinde herhangi bir operasyonel hareketlilik veya saldırı hazırlığı tespit etmediğini aktardı. Ayrıca, güvenlik birimlerinin alarm seviyesini yükseltme veya yedek askerleri göreve çağırma gibi acil durum adımları atmadığı belirtildi.

Barak'tan sert eleştiriler

Ehud Barak, Netanyahu'nun daha önce dile getirdiği "Bir ulusun hayatı, başbakanın kişisel beka yolu değildir" sözlerini hatırlatarak, mevcut yönetimin yalan söylediğini iddia etti. Barak, seçmenlere seslenerek Netanyahu'nun yeniden iktidara gelmesini engellemek için tüm imkanların kullanılması gerektiğini vurguladı. Ağustos ayında da benzer eleştirilerde bulunan Barak, bölgedeki gerilimin seçim hesaplarıyla doğrudan bağlantılı olduğunu öne sürmüştü.

7 Ekim 2023'teki saldırıların ardından ilk kez sandığa gidecek olan İsrail'de, muhalefet partileri Netanyahu hükümetini iktidardan uzaklaştırmak için koordinasyonlarını artırmış durumda. Gazze, Lübnan ve Suriye hattındaki çatışmaların sürdüğü bir dönemde gerçekleşecek seçimler, ülkenin geleceği açısından kritik bir dönemeç olarak görülüyor.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 5 olgu

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, Binyamin Netanyahu'yu seçimleri ertelemek için savaş zemini hazırlamakla suçladı.Kaynak 1
  2. Ehud Barak, Netanyahu'nun iktidardan uzaklaştırılması gerektiğini ifade etti.Kaynak 1
  3. Netanyahu, ülkesine yönelik olası bir dış saldırı riski bulunduğunu iddia etti.Kaynak 1
  4. Haaretz gazetesi, ordu kaynaklarının herhangi bir saldırı hazırlığı tespit etmediğini bildirdi.Kaynak 1
  5. İsrail'de genel seçimlerin 27 Ekim tarihinde yapılması planlanıyor.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    Hürriyet DünyaHaber kaynağı · 03.10.2026 12:57

    Gizli planı ifşa oldu: Eski başbakandan Netanyahu'yu kızdıracak sözler

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler
HaberSitesi'ni Google'da tercih edilen kaynak yap

HaberSitesi.Org'u tercih edilen kaynaklarınıza ekleyerek Google'daki Top Stories, AI Mode ve AI Overviews yüzeylerinde yayınlarımızı daha kolay öne çıkarabilirsiniz.