\n\n

Küresel sistemde reform çağrısı ve ekonomik eşitsizlikler

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda küresel adaletsizlikler ve ekonomik dengesizlikler masaya yatırıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın reform çağrısı, artan jeopolitik riskler ve gelir adaletsizliği bağlamında yeniden gündeme geldi.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Ekonomi
Temsili görsel: Küresel sistemde reform çağrısı ve ekonomik eşitsizlikler
Temsili görsel · fietzfotos / Pixabay
⚡
Haberin kısa özeti2 dakikada okuyun
  • Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda küresel adaletsizlikler ve ekonomik dengesizlikler masaya yatırıldı.
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın reform çağrısı, artan jeopolitik riskler ve gelir adaletsizliği bağlamında yeniden gündeme geldi.
  • Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun 81'inci toplantısı, küresel siyaset ve ekonomi arasındaki kopmaz bağın bir kez daha belirginleştiği bir atmosferde tamamlandı.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda küresel adaletsizlikler ve ekonomik dengesizlikler masaya yatırıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın reform çağrısı, artan jeopolitik riskler ve gelir adaletsizliği bağlamında yeniden gündeme geldi.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 27.09.2026 08:33
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun 81'inci toplantısı, küresel siyaset ve ekonomi arasındaki kopmaz bağın bir kez daha belirginleştiği bir atmosferde tamamlandı. Uzun yıllar birbirinden bağımsız alanlar olarak değerlendirilen bu iki disiplin, günümüzde birbirini doğrudan etkileyen ve şekillendiren bir yapıya büründü. Uzmanlar, uluslararası siyasetteki çözümsüzlüklerin küresel ekonomiyi, ekonomik istikrarsızlıkların ise siyasi kırılganlıkları beslediği bir kısır döngüye dikkat çekiyor.

Adaletsizliğin derinleşen izleri

Dünya genelindeki gelir adaletsizliği, tarihsel verilerle de gözler önüne seriliyor. 1820'li yıllarda en zengin ve en fakir bölgeler arasındaki gelir farkı 2.8 kat seviyesindeyken, günümüzde bu uçurum 16 kata kadar yükselmiş durumda. Kuzey Amerika ve Okyanusya'daki yüksek gelir seviyeleri ile Sahra Altı Afrika'daki ekonomik tablo arasındaki fark, küresel refahın paylaşımındaki adaletsizliği kanıtlıyor. Özellikle Gazze gibi çatışma bölgelerinde kişi başına düşen yıllık reel milli gelirin 212 dolara kadar gerilemesi, insani krizin ekonomik boyutunu da ağırlaştırıyor.

'Dünya beşten büyüktür' vurgusu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2013 yılında ilk kez dile getirdiği "Dünya beşten büyüktür" yaklaşımı, küresel sistemin kilitlendiği bir dönemde daha fazla önem kazanıyor. Mevcut uluslararası kurumların, savaşlar ve ekonomik krizler karşısında etkili çözümler üretememesi, sistemin yeniden yapılandırılması gerekliliğini ortaya koyuyor. Uppsala Çatışma Verileri Programı'nın verileri, Soğuk Savaş sonrasında yaşanan şiddet olaylarında hayatını kaybedenlerin büyük çoğunluğunun Afrika ve Orta Doğu'da yoğunlaştığını gösteriyor.

Uzmanlar, mevcut düzenin kendiliğinden değişmeyeceğini belirterek, Türkiye gibi yükselen güçlerin ekonomik bağımsızlıklarını artırmalarının ve teknolojik alanda daha güçlü bir konuma gelmelerinin küresel sistemi değişime zorlayacak en önemli unsurlar olduğunu ifade ediyor. Küresel tedarik zincirlerinde daha stratejik roller üstlenmek, ülkelerin dışa bağımlılığını azaltırken, uluslararası arenada daha etkin bir söz hakkı elde etmelerine olanak tanıyor.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 5 olgu

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 81'inci toplantısı gerçekleştirildi.Kaynak 1
  2. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2013 yılından bu yana 'Dünya beşten büyüktür' yaklaşımını savunmaktadır.Kaynak 1
  3. UNCTAD verilerine göre Gazze'de kişi başına düşen yıllık reel milli gelir 212 dolara geriledi.Kaynak 1
  4. Dünyanın en zengin ve en fakir bölgeleri arasındaki gelir farkı 1820'lerde 2.8 kat iken bugün 16 kata çıkmıştır.Kaynak 1
  5. Uppsala Çatışma Verileri Programı'na göre Soğuk Savaş sonrası 4.3 milyon kişi şiddet olaylarında hayatını kaybetti.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    Sabah EkonomiHaber kaynağı · 27.09.2026 02:15

    Dünya beşten büyüktür!

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler
HaberSitesi'ni Google'da tercih edilen kaynak yap

HaberSitesi.Org'u tercih edilen kaynaklarınıza ekleyerek Google'daki Top Stories, AI Mode ve AI Overviews yüzeylerinde yayınlarımızı daha kolay öne çıkarabilirsiniz.