Su Ürünleri İhracatında Tarihi Zirve

Türkiye'nin su ürünleri ihracatı yılın ilk yarısında 1,1 milyar doları aşarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Levrek, çipura ve somon ihracatın büyük kısmını oluştururken en önemli pazar Rusya oldu.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Gündem
Temsili görsel: Su Ürünleri İhracatında Tarihi Zirve
Temsili görsel · Irenna_____ / Pixabay
Haberin kısa özeti2 dakikada okuyun
  • Türkiye'nin su ürünleri ihracatı yılın ilk yarısında 1,1 milyar doları aşarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı.
  • Levrek, çipura ve somon ihracatın büyük kısmını oluştururken en önemli pazar Rusya oldu.
  • İhracatta Cumhuriyet Tarihinin RekoruTürkiye İhracatçılar Meclisi tarafından paylaşılan güncel veriler, su ürünleri sektörünün yılın ilk altı ayında tarihi bir başarıya imza attığını gösteriyor.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Türkiye'nin su ürünleri ihracatı yılın ilk yarısında 1,1 milyar doları aşarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Levrek, çipura ve somon ihracatın büyük kısmını oluştururken en önemli pazar Rusya oldu.

2 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 09.07.2026 13:35
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

İhracatta Cumhuriyet Tarihinin Rekoru

Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından paylaşılan güncel veriler, su ürünleri sektörünün yılın ilk altı ayında tarihi bir başarıya imza attığını gösteriyor. Ocak ve haziran ayları arasındaki dönemde toplam 88 ülkeye 128 bin 357 ton ürün gönderildi. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 972 milyon 947 bin dolar seviyesinde olan ihracat geliri, bu yıl yüzde 14'lük bir artışla 1 milyar 110 milyon 366 bin dolara yükseldi. Bu sonuçla birlikte, sektör tarihinde ilk kez yılın ilk yarısında 1 milyar dolar barajı aşılmış oldu.

Ürün ve Pazar Dağılımı

Sektörün gelir kalemleri incelendiğinde, levreğin 389 milyon 133 bin dolarla lider olduğu görülüyor. Onu 295 milyon 798 bin dolarla çipura ve 201 milyon 849 bin dolarla Türk somonu izliyor. Bu üç temel ürün grubu, toplam ihracat gelirlerinin yaklaşık yüzde 80'ini tek başına karşılıyor. Küresel pazarlarda ise Rusya, 165 milyon 397 bin dolarlık hacimle en büyük alıcı konumunda yer alırken, İtalya ve Hollanda diğer önemli pazarlar arasında bulunuyor.

Gelecek Hedefleri ve Stratejiler

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ufuk Atakan Demir, Türk su ürünlerine olan talebin dünya genelinde güçlü seyrettiğini belirtti. Tanıtım faaliyetlerinin ve uluslararası şeflerle yapılan çalışmaların meyvelerini verdiğini ifade eden Demir, Türkiye'nin sadece kaliteli üretimle değil, aynı zamanda sürdürülebilir ve güvenilir bir marka imajıyla öne çıkmak istediğini vurguladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın destekleriyle artan üretim kapasitesinin ihracata olumlu yansıdığını kaydeden sektör temsilcileri, yıl sonu için 2 milyar 700 milyon dolarlık iddialı bir hedef belirledi. Arz gücünün rakiplere oranla daha yüksek olması nedeniyle yükseliş trendinin yıl boyunca sürmesi bekleniyor.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

2kaynak · 6 olgu

2 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Türkiye yılın ilk yarısında 88 ülkeye 128 bin 357 ton su ürünü ihraç etti.Kaynak 1, 2
  2. Ocak-haziran dönemi ihracat geliri 1 milyar 110 milyon 366 bin dolara ulaştı.Kaynak 1, 2
  3. Su ürünleri ihracatı ilk kez yılın ilk altı ayında 1 milyar dolar eşiğini geçti.Kaynak 1, 2
  4. İhracat gelirlerinde en yüksek pay 389 milyon 133 bin dolarla levreğe ait.Kaynak 1, 2
  5. Çipura 295 milyon 798 bin dolar, Türk somonu ise 201 milyon 849 bin dolar gelir sağladı.Kaynak 1, 2
  6. Levrek, çipura ve Türk somonu toplam ihracatın yaklaşık yüzde 80'ini oluşturdu.Kaynak 1, 2

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    TRT HaberHaber kaynağı · 09.07.2026 11:18

    Su ürünleri ihracatı ilk yarıda 1 milyar doları aştı

    Kaynağı aç ↗
  2. 2
    CNN TürkHaber kaynağı · 09.07.2026 16:13

    Su ürünleri ihracatında tarihi rekor! İlk 6 ayda 1,1 milyar doları aştı

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler