Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından paylaşılan güncel veriler, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilin dış ticaret performansında önemli bir toparlanma sürecine girildiğini ortaya koyuyor. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 9 milyar 386 milyon dolar seviyesinde olan bölge ihracatı, bu yılın ilk altı ayında yüzde 7,34 oranında artarak 10 milyar 74 milyon doları aştı.
Gaziantep zirvedeki yerini korudu
Bölge ekonomisinin lokomotifi konumundaki Gaziantep, yılın ilk yarısında gerçekleştirdiği 5 milyar 37 milyon dolarlık dış satımla 11 il arasında liderliğini sürdürdü. Kentin ihracat hacmi, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,9 oranında büyüme gösterdi. Gaziantep'i 1 milyar 808 milyon dolarla Hatay ve 1 milyar 690 milyon dolarla Adana takip etti.
Elazığ ihracatta rekor kırdı
İnşa ve ihya faaliyetlerinin yoğun bir şekilde devam ettiği bölgede, ihracat artış hızında en dikkat çekici performans Elazığ'dan geldi. Geçen yılın ilk yarısına göre ihracatını yüzde 321,1 oranında artıran şehir, 249,5 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirdi. Osmaniye ise yüzde 66,5'lik artış oranıyla dikkat çeken bir diğer şehir oldu. Şanlıurfa ve Kilis de ihracat rakamlarını çift haneli oranlarda büyütmeyi başardı.
Dört ilde düşüş yaşandı
Bölgedeki genel yükseliş eğilimine rağmen, Kahramanmaraş, Malatya, Diyarbakır ve Adıyaman illerinde ihracat rakamlarında gerileme gözlendi. Kahramanmaraş'ın ihracatı yüzde 2, Malatya'nın yüzde 13,8, Adıyaman'ın yüzde 7,3 ve Diyarbakır'ın yüzde 23,1 oranında azaldı. Uzmanlar, bölgedeki üretim kapasitesinin yeniden tesis edilmesiyle birlikte önümüzdeki dönemde bu illerde de toparlanma beklendiğini ifade ediyor.