Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 36. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında düzenlenen Savunma Sanayii Forumu'nda önemli açıklamalarda bulundu. Modern harp yöntemlerinin köklü bir değişim geçirdiğini vurgulayan Zelenski, Ukrayna'nın özellikle insansız hava araçları (İHA) ve uzaktan savaşma teknolojilerinde Avrupa'nın en güçlü kabiliyetlerinden birine sahip olduğunu belirtti.
İHA Teknolojileri ve Cephedeki Durum
Savaşın gidişatında İHA'ların kritik rol oynadığını ifade eden Zelenski, her ay ortalama 30 bin Rus askerinin büyük bir kısmının bu araçlarla etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Rus İHA'larına karşı önleme oranının yüzde 90'ı aştığını kaydeden Ukrayna lideri, Karadeniz'de kullanılan deniz İHA'larının artık çok amaçlı platformlara dönüştüğünü ve hem kara hem hava hedeflerine saldırabildiğini dile getirdi.
Avrupa'ya Balistik Savunma Uyarısı
Rusya'nın balistik füzelerinin ciddi bir tehdit oluşturmaya devam ettiğini belirten Zelenski, Avrupa'nın kendi antibalistik sistemlerini hızla geliştirmesi gerektiğini savundu. Mevcut Patriot sistemlerinin üretim kapasitesinin artan ihtiyaçları karşılamaya yetmediğini söyleyen Zelenski, 2030 yılına kadar beklenemeyeceğini ve kitlesel üretime derhal geçilmesi gerektiğini vurguladı.
NATO Üyeliği ve Stratejik Hedefler
Ukrayna'nın savunma sanayisindeki tecrübesinin ve dayanıklılığının kanıtlandığını belirten Zelenski, ülkesinin NATO'nun kolektif savunma şemsiyesi altına girmesinin tüm ittifakı daha güçlü kılacağını ifade etti. Hava savunma füzelerinin şu anki en büyük öncelikleri olduğunu belirterek partnerlerinden daha fazla kararlılık talep etti. Ayrıca, Rusya'nın stratejik üstünlüğünün kırıldığını ve Rusya'da vurulmamış büyük bir petrol rafinerisinin kalmadığını sözlerine ekledi.