\n\n

TÜRKSAT Gölbaşı Veri Merkezi'nin temeli atıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin dijital egemenliğini güçlendirecek TÜRKSAT Gölbaşı Veri Merkezi'nin temelini attı. 2028 başında açılması planlanan merkez, kamu verilerini yüksek güvenlik standartlarında koruyacak.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+TÜRKSAT Gölbaşı Veri Merkezi'nin temeli atıldı +Yerel Haberler +Trabzon
Temsili görsel: TÜRKSAT Gölbaşı Veri Merkezi'nin temeli atıldı
Temsili görsel · Tama66 / Pixabay
Haberin kısa özeti2 dakikada okuyun
  • Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin dijital egemenliğini güçlendirecek TÜRKSAT Gölbaşı Veri Merkezi'nin temelini attı.
  • 2028 başında açılması planlanan merkez, kamu verilerini yüksek güvenlik standartlarında koruyacak.
  • Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara'da gerçekleştirilen törenle TÜRKSAT Gölbaşı Veri Merkezi'nin temelini attı.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin dijital egemenliğini güçlendirecek TÜRKSAT Gölbaşı Veri Merkezi'nin temelini attı. 2028 başında açılması planlanan merkez, kamu verilerini yüksek güvenlik standartlarında koruyacak.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 24.07.2026 13:56
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara'da gerçekleştirilen törenle TÜRKSAT Gölbaşı Veri Merkezi'nin temelini attı. Bakan Uraloğlu, merkezin Türkiye'nin dijital bağımsızlığı ve siber dayanıklılığı için kritik bir "dijital kale" niteliği taşıdığını vurguladı.

Teknolojik egemenlik vurgusu

Törende konuşan Uraloğlu, verinin günümüz dünyasının en stratejik kaynağı olduğunu belirterek, "Verinin egemenliğini kendi topraklarımızda tesis ediyoruz" dedi. Yaklaşık 1,5 yıllık bir yapım süreci öngörülen merkezin, 2028 yılının başında faaliyete geçmesi hedefleniyor. Tamamlandığında 35 bin 300 metrekarelik bir alana yayılacak olan tesis, TÜRKSAT'ın mevcut veri işleme kapasitesini ilk aşamada üç kat, ilerleyen süreçte ise sekiz katın üzerinde artıracak.

Yapay zeka ve yüksek güvenlik

Gölbaşı Veri Merkezi, sadece fiziksel bir depolama alanı değil, aynı zamanda yapay zeka, derin öğrenme ve veri madenciliği gibi ileri düzey teknolojik süreçleri destekleyecek bir altyapı olarak tasarlandı. LEED-Gold sertifikasına uygun, çevre dostu ve düşük karbon salımlı bir yapıda inşa edilecek merkez, 33 megavolt amper kurulu güç kapasitesiyle hizmet verecek.

Kamu dijital altyapısı tek çatı altında

Merkezin en önemli görevlerinden biri, e-Devlet Kapısı dahil olmak üzere kamu kurumlarının dijital altyapısını tek bir çatı altında toplamak olacak. Bu sayede mükerrer yatırımların önüne geçilmesi ve işletme maliyetlerinin düşürülmesi hedefleniyor. Ayrıca, olağanüstü durumlarda dahi kesintisiz hizmet sunma kapasitesine sahip olacak merkez, Türkiye'nin bölgesel bir veri üssü haline gelmesine de katkı sağlayacak.

Törene katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya da merkezin stratejik önemine dikkat çekti. İleri, bu yatırımı sadece bir veri merkezi değil, Türkiye'nin "tekno kutup" dünya düzenindeki iddiasının bir parçası olarak nitelendirirken; Karakaya, verinin korunmasının artık doğrudan bir egemenlik meselesi olduğunu ifade etti.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 5 olgu

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TÜRKSAT Gölbaşı Veri Merkezi'nin temel atma törenine katıldı.Kaynak 1
  2. Gölbaşı Veri Merkezi'nin 2028 yılının başında hizmete alınması planlanıyor.Kaynak 1
  3. Merkez, 35 bin 300 metrekarelik toplam alanıyla Türkiye'nin en büyük veri merkezlerinden biri olacak.Kaynak 1
  4. Tesis, yapay zeka, derin öğrenme ve veri madenciliği gibi ileri teknoloji hizmetleri için gerekli altyapıya sahip olacak.Kaynak 1
  5. Merkez, e-Devlet Kapısı başta olmak üzere kamu dijital altyapısının güvenliğini ve sürekliliğini sağlamayı hedefliyor.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    61SAATHaber kaynağı · 24.07.2026 13:35

    Bakan Uraloğlu açıkladı! TÜRKSAT Gölbaşı Veri Merkezi Türkiye'nin yeni dijital kalesidir

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler
GELİŞME ZİNCİRİ

TÜRKSAT Gölbaşı Veri Merkezi'nin temeli atıldı

6 bağlantılı haber otomatik eşleştirildi · Yapay zekâ kullanılmadan kronolojik olarak güncellenir.

Tüm dosyayı gör →
🔴 Bu haberden sonra 5 yeni gelişme yayımlandı

En güncel gelişme: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu'ndan Trabzon’da Yeni Projeler →

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu'ndan Trabzon’da Yeni ProjelerSON GELİŞMEBakan Abdulkadir Uraloğlu, Trabzon’da bir programda yeni havalimanı ve raylı sistem gibi büyük altyapı projelerinin yürütüldüğünü duyurdu. Projeler…Uraloğlu, Sisdağı Şenliklerinde yoğun ilgiyle karşılındıUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Trabzon'daki Sisdağı Kültür Şenlikleri'ne katıldı. Belediye Başkanı Refik Kurukız, protokol üyeler…Bakan Uraloğlu'ndan Sebatspor'a ZiyaretUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Trabzon'daki programı sırasında Sebat Spor Kulübü'nü ziyaret etti. Ziyaret sırasında kulübe destek…Bakan Uraloğlu Trabzon'da temaslarına başladıUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bir dizi program için Trabzon'a ulaştı. Bakanın kentteki temasları kapsamında icazet töreni ve çeş…Bakan Uraloğlu Trabzon'da çeşitli programlara katılacakUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bir dizi resmi temas ve etkinlik için Trabzon'a geliyor. Bakanın programı kapsamında icazet töreni…TÜRKSAT Gölbaşı Veri Merkezi'nin temeli atıldıBU HABERUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin dijital egemenliğini güçlendirecek TÜRKSAT Gölbaşı Veri Merkezi'nin temelini attı. 202…
HaberSitesi'ni Google'da tercih edilen kaynak yap

HaberSitesi.Org'u tercih edilen kaynaklarınıza ekleyerek Google'daki Top Stories, AI Mode ve AI Overviews yüzeylerinde yayınlarımızı daha kolay öne çıkarabilirsiniz.