\n\n
Google News'te HaberSitesi.org'u takip edin

Fransa ve İtalya'da hayat pahalılığı protestoları büyüyor

Fransa'da hayat pahalılığına karşı düzenlenen kitlesel protestolar şiddet olaylarına dönüşürken, İtalya'da da benzer eylemler yayılıyor. Hükümetler güvenlik önlemlerini artırırken, siyasi cephede istifa çağrıları ve kriz toplantıları öne çıkıyor.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Dünya
Temsili görsel: Fransa ve İtalya'da hayat pahalılığı protestoları büyüyor
Temsili görsel · NetHawk / Pixabay
⚡
Haberin kısa özeti2 dakikada okuyun
  • Fransa'da hayat pahalılığına karşı düzenlenen kitlesel protestolar şiddet olaylarına dönüşürken, İtalya'da da benzer eylemler yayılıyor.
  • Hükümetler güvenlik önlemlerini artırırken, siyasi cephede istifa çağrıları ve kriz toplantıları öne çıkıyor.
  • Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerine altı ay kala, öğrencilerin başlattığı ve hayat pahalılığına yönelik tepkilerle genişleyen protestolar ülke genelinde krize yol açtı.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Fransa'da hayat pahalılığına karşı düzenlenen kitlesel protestolar şiddet olaylarına dönüşürken, İtalya'da da benzer eylemler yayılıyor. Hükümetler güvenlik önlemlerini artırırken, siyasi cephede istifa çağrıları ve kriz toplantıları öne çıkıyor.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 20.10.2026 10:48
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerine altı ay kala, öğrencilerin başlattığı ve hayat pahalılığına yönelik tepkilerle genişleyen protestolar ülke genelinde krize yol açtı. 500 binden fazla kişinin katıldığı gösterilerde yaşanan yağma ve şiddet olayları, siyasi arenada da tansiyonu yükseltti. İçişleri Bakanı Laurent Nunez, yaşananlardan kendisini sorumlu tutarak Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a istifasını sundu; ancak Macron bu talebi reddederek yeni güvenlik önlemleri alınması talimatını verdi.

Sokağa çıkma yasakları ve siyasi gerilim

Başbakan Sebastien Lecornu, kabine üyeleriyle gerçekleştirdiği kriz toplantısının ardından Paris'in bazı bölgeleri ile Nice, Lyon ve Lille şehirlerinde bir günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı. Lecornu, aşırı sol grupların ülkede kargaşa yaratmayı hedeflediğini iddia ederken, Boyun Eğmeyen Fransa lideri Jean-Luc Melenchon bu iddiaları reddetti. Öte yandan, aşırı sağcı Ulusal Birlik lideri Jordan Bardella, Cumhurbaşkanı Macron'u istifaya çağırarak hükümetin kriz yönetimine sert tepki gösterdi.

Sokaklardaki hareketlilik devam ederken, Sarı Yelekliler hareketi yeni protesto çağrılarında bulundu. Marsilya'da bin 500 dükkanın zarar gördüğü olaylarda, ülke genelinde binden fazla kişi yaralandı ve 6 bin 800'den fazla kişi gözaltına alındı.

İtalya ve Avrupa'da protesto dalgası

Hayat pahalılığına karşı tepkiler Fransa ile sınırlı kalmadı. İtalya'da Milano merkezli başlayan protestolar Torino ve Bologna gibi kuzey şehirlerine sıçradı. İtalyan basını, gözaltına alınanların büyük çoğunluğunun 18 yaşından küçük olduğunu aktardı. Başbakan Giorgia Meloni, protesto hakkının şehirleri talan etme anlamına gelmediğini belirterek güvenlik yetkililerini acil toplantıya çağırdı. Avrupa genelinde ise Arnavutluk, Portekiz ve Belçika gibi ülkelerde de benzer ekonomik gerekçelerle eylemlerin sürdüğü bildiriliyor.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 6 olgu

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Fransa'da hayat pahalılığı ve öğrenci eylemleri nedeniyle düzenlenen protestolara 500 binden fazla kişi katıldı.Kaynak 1
  2. İçişleri Bakanı Laurent Nunez, protestolardaki şiddet olayları nedeniyle Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a istifasını sundu ancak kabul edilmedi.Kaynak 1
  3. Fransa Başbakanı Sebastien Lecornu, Paris, Nice, Lyon ve Lille şehirlerinde bir günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.Kaynak 1
  4. Ulusal Birlik lideri Jordan Bardella, Cumhurbaşkanı Macron'u istifaya davet etti.Kaynak 1
  5. Fransa genelindeki olaylarda bugüne kadar binden fazla kişi yaralandı ve 6 bin 800'den fazla kişi gözaltına alındı.Kaynak 1
  6. İtalya'da hayat pahalılığına karşı başlayan protestolar Milano, Torino ve Bologna gibi şehirlere yayıldı.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    Hürriyet DünyaHaber kaynağı · 20.10.2026 07:00

    Fransa’da curcuna! Sokağın ateşi siyasete de sıçradı

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler
HaberSitesi'ni Google'da tercih edilen kaynak yap

HaberSitesi.Org'u tercih edilen kaynaklarınıza ekleyerek Google'daki Top Stories, AI Mode ve AI Overviews yüzeylerinde yayınlarımızı daha kolay öne çıkarabilirsiniz.