Kış mevsiminin yaklaşık altı ay boyunca etkili olduğu Ardahan'da, hayvancılıkla geçimini sağlayan üreticiler zorlu bir kış hazırlığı sürecinden geçiyor. Özellikle Damal ilçesindeki çiftçiler, modern tarım makinelerinin tırmanamadığı sarp ve engebeli yamaçlarda yüzyıllardır süregelen geleneksel yöntemlere başvuruyor. Traktörlerin giremediği bu dik arazilerde, üreticiler tırpan kullanarak ot biçme işlemlerini gerçekleştiriyor.
Sonbaharın iyice hissedildiği ekim ayında, sezonun son hasat çalışmaları yoğun bir tempoyla devam ediyor. Gün doğumuyla birlikte çayırlara inen çiftçiler, imece usulü çalışarak ağır mesailerini türkülerle hafifletmeye çalışıyor. Biçilen otlar, kış aylarında hayvanların besin ihtiyacını karşılamak üzere kurutularak depolanıyor. Bu süreç, sadece bir tarımsal faaliyet değil, aynı zamanda geçmişten günümüze aktarılan bir beceri ve el alışkanlığı gerektiriyor.
Tırpanla yapılan hasat, dışarıdan bakıldığında basit bir iş gibi görünse de aslında ciddi bir fiziksel güç, dikkat ve dayanıklılık gerektiriyor. Saatler süren bu çalışma, tarımsal üretimin arkasındaki insan emeğinin ne kadar değerli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Hava şartları ağırlaşmadan önce tamamlanması gereken bu çalışmalar, bölge halkının kışa hazırlık sürecinin en kritik aşamasını oluşturuyor. Üreticiler, bu zorlu mesaiyle birlikte sezonun kalan işlerini de tamamlayarak kışa hazır hale geliyor.