\n\n

Batam adasında veri merkezleri ve su krizi tartışması

Endonezya'nın Batam adasında yaşanan ciddi su kesintileri, bölge halkı ile veri merkezi yatırımları arasında gerilime yol açtı. Yetkililer sorunu kuraklığa bağlarken, halk su kaynaklarının teknoloji tesisleri tarafından tüketildiğini savunuyor.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Gündem
Temsili görsel: Batam adasında veri merkezleri ve su krizi tartışması
Temsili görsel · Tama66 / Pixabay
⚡
Haberin kısa özeti1 dakikada okuyun
  • Endonezya'nın Batam adasında yaşanan ciddi su kesintileri, bölge halkı ile veri merkezi yatırımları arasında gerilime yol açtı.
  • Yetkililer sorunu kuraklığa bağlarken, halk su kaynaklarının teknoloji tesisleri tarafından tüketildiğini savunuyor.
  • Endonezya'nın Batam adasında bulunan Bakau Serip köyü sakinleri, aylardır süren su kesintileri nedeniyle zor günler geçiriyor.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Endonezya'nın Batam adasında yaşanan ciddi su kesintileri, bölge halkı ile veri merkezi yatırımları arasında gerilime yol açtı. Yetkililer sorunu kuraklığa bağlarken, halk su kaynaklarının teknoloji tesisleri tarafından tüketildiğini savunuyor.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 13.10.2026 09:51
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Endonezya'nın Batam adasında bulunan Bakau Serip köyü sakinleri, aylardır süren su kesintileri nedeniyle zor günler geçiriyor. Köyde yaşayan Dewi Susanti, üç aydır musluklarından su akmadığını belirterek, halkın tankerlerle getirilen kısıtlı ve kalitesiz suya mahkûm kaldığını ifade etti. Bölge halkı, bu durumun adada hızla artan yapay zeka veri merkezlerinin yoğun su tüketiminden kaynaklandığını öne sürüyor.

Yerel yönetim birimi BP Batam ise iddiaları reddederek, yaşanan sıkıntının veri merkezlerinden ziyade mevsimsel kuraklıktan kaynaklandığını savundu. Batam su idaresi ise sorunu çözmek için çalışmaların sürdüğünü belirtmekle yetindi. Ancak veri merkezlerinin su ve enerji kaynakları üzerindeki baskısı, dünya genelinde olduğu gibi Batam'da da ciddi bir tepki dalgası yaratmış durumda.

Araştırmalar, tipik bir veri merkezinin günlük yaklaşık 300 bin galon su tüketebildiğini ortaya koyuyor. Adanın 1,3 milyonluk nüfusuna hizmet veren altı yapay rezervuarın kapasitesi, artan teknolojik altyapı talepleriyle birlikte yetersiz kalıyor. Yaşanan protestoların ardından yetkililer, yeni veri merkezi projeleri için firmalara kendi arıtma tesislerini kurma zorunluluğu getiren bir düzenlemeye gitti. Vatandaşlar ise sadece su değil, tesislerin yarattığı gürültü ve ışık kirliliğinden de endişe duyuyor.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 5 olgu

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Endonezya'nın Batam adasındaki Bakau Serip köyünde yaşayanlar üç aydır su kesintisi yaşıyor.Kaynak 1
  2. Bölge sakinleri su krizini adadaki veri merkezlerinin yüksek su tüketimiyle ilişkilendiriyor.Kaynak 1
  3. BP Batam ajansı su sorununun veri merkezlerinden değil, kuraklıktan kaynaklandığını iddia ediyor.Kaynak 1
  4. Yetkililer, yeni veri merkezi kuracak firmaların kendi arıtma tesislerini inşa etme zorunluluğu getirdi.Kaynak 1
  5. Araştırmalar, standart bir veri merkezinin günde yaklaşık 300 bin galon su tüketebildiğini gösteriyor.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    TRT HaberHaber kaynağı · 13.10.2026 08:09

    Bu ada yapay zeka veri merkezleri yüzünden susuz kaldı

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler
HaberSitesi'ni Google'da tercih edilen kaynak yap

HaberSitesi.Org'u tercih edilen kaynaklarınıza ekleyerek Google'daki Top Stories, AI Mode ve AI Overviews yüzeylerinde yayınlarımızı daha kolay öne çıkarabilirsiniz.