Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sermaye piyasalarında yaşanan fon sorunlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Piyasanın genel yapısını korumak amacıyla sorunlu fonların karantinaya alındığını belirten Yılmaz, bu yapıların tasfiye süreçlerinin hızla devam ettiğini ifade etti.
Yılmaz, 131 fonun 17'sinin halihazırda tasfiye edildiğini ve bu süreçte 46 bin yatırımcının ödemelerinin Ziraat Bankası ve İş Bankası aracılığıyla tamamlandığını açıkladı. Devlet Denetleme Kurulu'nun sürece dahil olduğunu vurgulayan Yılmaz, kurumlar ve yetkililer üzerinde yoğun bir denetim mekanizmasının işletildiğini belirtti.
Küçük yatırımcıya öncelik verilecek
Hazırlanan yeni kanun teklifiyle, mağduriyet yaşayan küçük yatırımcıların bir milyon liraya kadar olan ana paralarının ödenmesi hedefleniyor. Yılmaz, bu ödemelerin kamu kaynağı kullanılmadan, fonlardaki mevcut varlıklar ve sorumluların mal varlıklarının nakde dönüştürülmesiyle finanse edileceğini kaydetti. Ayrıca, haksız kazanç elde edenler veya ana parasını daha önce tahsil etmiş olan kişilerin bu kapsamda mağdur olarak değerlendirilmeyeceği belirtildi.
Adli süreçler kararlılıkla sürüyor
Sermaye piyasalarındaki güven ortamını yeniden tesis etmek istediklerini belirten Yılmaz, adli mekanizmaların da eş zamanlı olarak çalıştığını hatırlattı. Sorumlular hakkında tutuklama, gözaltı ve mal varlıklarına tedbir konulması gibi işlemlerin devam ettiğini ifade eden Yılmaz, "Yatırımcı ayrı, manipülatör ayrı" diyerek piyasa bozucu faaliyetlere karşı taviz verilmeyeceğinin altını çizdi. Tasfiye sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, mağdur sayısının 100 binin altına düşmesinin beklendiği ifade edildi.