İsrail cezaevlerinde tutulan Filistinli esirlerin zorlu koşullar altında yaşadığına dair endişeler artıyor. Tutukluların açlık ve salgın hastalıklara maruz kaldığı, ayrıca sistematik işkence iddialarının gündeme geldiği belirtiliyor. İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in politikalarının cezaevlerindeki uygulamaları olumsuz etkilediği öne sürülüyor.
İsrail Yüksek Mahkemesi kararlarına rağmen tutukluların beslenmesinde ve Kızılhaç ziyaretlerinde herhangi bir iyileşme yaşanmadığı ifade ediliyor. Filistinli esirlerin önemli bir kısmının, herhangi bir suçlama yöneltilmeden idari tutuklu statüsünde tutulduğu bildiriliyor. Gazzeliler, Suriyeliler ve Lübnanlılar ise 'yasa dışı savaşçı' olarak nitelendirilerek haklarından mahrum bırakılıyor.
Tahliye edilen bazı Filistinli esirler, açlık nedeniyle ciddi kilo kaybı yaşadıklarını dile getiriyor. Eski tutuklular, misilleme korkusuyla yaşadıklarını anlatmaktan çekiniyor. İsrail Cezaevi Hizmetleri bünyesindeki 'Keter' adlı özel birimin şiddet ve kötü muamelede rol aldığı iddia ediliyor. Özellikle Gazze Şeridi'nden alıkonulan tutukluların durumunun daha ağır olduğu belirtiliyor.