\n\n

Çin ve ABD arasında ticaret ve yapay zeka alanında yeni mutabakat

Çin ve ABD heyetleri, ticaret hacmini artırmak ve tarife indirimlerine gitmek üzere kapsamlı bir anlaşmaya vardı. Taraflar ayrıca yapay zeka riskleri konusunda diyalog başlatma kararı aldı.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Dünya
Temsili görsel: Çin ve ABD arasında ticaret ve yapay zeka alanında yeni mutabakat
Temsili görsel · nattanan23 / Pixabay
⚡
Haberin kısa özeti2 dakikada okuyun
  • Çin ve ABD heyetleri, ticaret hacmini artırmak ve tarife indirimlerine gitmek üzere kapsamlı bir anlaşmaya vardı.
  • Taraflar ayrıca yapay zeka riskleri konusunda diyalog başlatma kararı aldı.
  • Çin Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamaya göre, ABD ile yürütülen istişareler sonucunda iki ülke arasındaki ticari ilişkileri güçlendirecek önemli adımlar atıldı.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Çin ve ABD heyetleri, ticaret hacmini artırmak ve tarife indirimlerine gitmek üzere kapsamlı bir anlaşmaya vardı. Taraflar ayrıca yapay zeka riskleri konusunda diyalog başlatma kararı aldı.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 28.09.2026 14:18
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Çin Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamaya göre, ABD ile yürütülen istişareler sonucunda iki ülke arasındaki ticari ilişkileri güçlendirecek önemli adımlar atıldı. Taraflar, 30 milyar dolar değerindeki mal ticaretinde karşılıklı tarife indirimi uygulanması konusunda mutabakata vardı. Bu kapsamda kömür ticareti de tarife indirimi listesine dahil edilirken, Çin'in 2027 ve 2028 yıllarında ABD'den kömür ithalatı yapması kararlaştırıldı.

Kurumsal iş birliği ve finansal erişim

Görüşmelerde, iki ülke arasında ticareti kolaylaştırmak amacıyla bir Ticaret Kurulu ve yatırım süreçlerini yönetmek üzere bir Yatırım Kurulu oluşturulması kararlaştırıldı. Ayrıca tarım ürünlerine pazar erişimini artırmak için özel bir çalışma grubu kurulacağı belirtildi. Finansal hizmetler alanında ise Çin, ABD sermayeli kuruluşların ülkede şube açma ve faaliyet gösterme başvurularını değerlendirmeye alacağını taahhüt etti.

Yapay zeka diyaloğu ve geçici mutabakat

Çin Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng ve ABD Hazine Bakanı Scott Bessent liderliğindeki heyetler, yapay zeka teknolojisinin getirdiği riskler ve fırsatlar üzerine ilk resmi tartışmalarını gerçekleştirdi. Taraflar, bu teknolojiyle bağlantılı olası kazalar için bir iletişim kanalı kurulması ve diyaloğun ikinci turunun kasım ayı sonuna kadar yapılması konusunda anlaştı.

Ekonomik ve ticari sorunların çözümü için yürütülen müzakerelerde, daha önce Malezya'da üzerinde uzlaşılan geçici mutabakatın süresi 10 Ocak 2027 tarihine kadar uzatıldı. İki ülke, bu tarihe kadar kalıcı ve karşılıklı kabul edilebilir bir anlaşmaya varmak için çalışmalarını sürdüreceklerini bildirdi. ABD ve Çin arasındaki ilişkiler, son dönemde tarife artışları ve teknoloji kısıtlamaları gibi başlıklarla gerilmişti; ancak bu yeni adımların küresel tedarik zinciri ve ekonomik istikrar açısından olumlu bir gelişme olduğu değerlendiriliyor.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 6 olgu

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Çin ve ABD heyetleri, 30 milyar dolar değerindeki mal ticaretinde karşılıklı tarife indirimi konusunda anlaştı.Kaynak 1
  2. Çin, 2027 ve 2028 yıllarında ABD'den kömür ithal etmeyi kabul etti.Kaynak 1
  3. İki ülke arasında ticaret ve yatırım kurulları oluşturulması kararlaştırıldı.Kaynak 1
  4. Çin, ABD sermayeli finansal kuruluşların ülkede faaliyet gösterme başvurularını değerlendireceğini açıkladı.Kaynak 1
  5. Çin Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng ve ABD Hazine Bakanı Scott Bessent yapay zeka konusunda diyalog başlattı.Kaynak 1
  6. Ekonomik sorunlara ilişkin geçici mutabakatın süresi 10 Ocak 2027 tarihine kadar uzatıldı.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    Hürriyet DünyaHaber kaynağı · 28.09.2026 10:34

    Çin ile ABD heyetleri üç başlıkta anlaştı

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler
HaberSitesi'ni Google'da tercih edilen kaynak yap

HaberSitesi.Org'u tercih edilen kaynaklarınıza ekleyerek Google'daki Top Stories, AI Mode ve AI Overviews yüzeylerinde yayınlarımızı daha kolay öne çıkarabilirsiniz.