\n\n

ABD ve Çin Arasında Yeni Ticaret ve Teknoloji Mutabakatı

ABD ve Çin, ticaret hacmini artıracak yeni anlaşmalar imzalayarak teknoloji alanında iş birliği kararı aldı. İki ülke, enerji ithalatı ve yapay zeka terminolojisi konusunda önemli adımlar attı.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Gündem
Temsili görsel: ABD ve Çin Arasında Yeni Ticaret ve Teknoloji Mutabakatı
Temsili görsel · WikiImages / Pixabay
⚡
Haberin kısa özeti1 dakikada okuyun
  • ABD ve Çin, ticaret hacmini artıracak yeni anlaşmalar imzalayarak teknoloji alanında iş birliği kararı aldı.
  • İki ülke, enerji ithalatı ve yapay zeka terminolojisi konusunda önemli adımlar attı.
  • ABD ve Çin, ekonomik ilişkileri güçlendirmek amacıyla kapsamlı bir mutabakata vardı.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

ABD ve Çin, ticaret hacmini artıracak yeni anlaşmalar imzalayarak teknoloji alanında iş birliği kararı aldı. İki ülke, enerji ithalatı ve yapay zeka terminolojisi konusunda önemli adımlar attı.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 27.09.2026 00:19
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

ABD ve Çin, ekonomik ilişkileri güçlendirmek amacıyla kapsamlı bir mutabakata vardı. Yapılan anlaşma kapsamında, 30 milyar dolarlık hassas olmayan ürün grubu için daha uygun tarife oranları uygulanması kararlaştırıldı. İki ülke arasındaki ticari süreçleri yönetmek üzere ABD-Çin Ticaret Kurulu ve ABD-Çin Yatırım Kurulu mekanizmaları resmen faaliyete geçirildi.

Enerji ve Teknoloji İş Birliği

Enerji alanında atılan adımlarla Çin, 2027 ve 2028 yıllarında ABD'den en az 10 milyon metrik ton kömür ithal etmeyi taahhüt etti. Teknoloji tarafında ise taraflar, yapay zeka yerine süper zeka terimini kullanma konusunda uzlaşarak Süper Zeka Diyaloğu mekanizmasını kurma kararı aldı.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 4 olgu

1 kaynak ve 4 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. ABD ve Çin, 30 milyar dolarlık hassas olmayan mal için daha elverişli tarife uygulanması konusunda uzlaştı.Kaynak 1
  2. İki ülke, ABD-Çin Ticaret Kurulu ve ABD-Çin Yatırım Kurulu mekanizmalarını faaliyete geçirdi.Kaynak 1
  3. Çin, 2027 ve 2028 yıllarında ABD'den en az 10 milyon metrik ton kömür ithal etmeyi taahhüt etti.Kaynak 1
  4. ABD ve Çin, yapay zeka yerine süper zeka terimini kullanma ve Süper Zeka Diyaloğu kurma kararı aldı.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    Anadolu AjansıHaber ajansı · 26.09.2026 21:57

    ABD ve Çin 30 milyar dolarlık mallar için daha elverişli tarife uygulamasında uzlaştı

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler
HaberSitesi'ni Google'da tercih edilen kaynak yap

HaberSitesi.Org'u tercih edilen kaynaklarınıza ekleyerek Google'daki Top Stories, AI Mode ve AI Overviews yüzeylerinde yayınlarımızı daha kolay öne çıkarabilirsiniz.