İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun oğlu Yair Netanyahu'nun, resmi vergi belgelerinde farklı bir kimlik kullandığı belirlendi. Yapılan incelemelerde, Yair Netanyahu'nun belgelerde Yonatan Hon ismini tercih ettiği ve adres kısmında ise gerçekte bulunmayan Balfour 0 şeklinde kurgusal bir ifadeye yer verdiği tespit edildi.
Hon soyadının, Yair Netanyahu'nun annesi Sara Netanyahu'nun babası Shmuel'in orijinal soyadı olduğu biliniyor. Aile, daha sonra bu soyadını Ben Artzi olarak değiştirmişti. Yair Netanyahu'nun daha önce sosyal medya hesaplarında da kendisini Yair Hon olarak tanıttığı kaydedildi.
İsrail merkezli Haaretz gazetesinin aktardığı bilgilere göre, bu isim değişikliği Netanyahu soyadının hem uluslararası arenada hem de ABD'de karşı karşıya kaldığı siyasi ve hukuki zorlukların arttığı bir sürece denk geldi. Binyamin Netanyahu, özellikle Gazze'deki saldırılar sonrası Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından hakkında çıkarılan tutuklama emriyle birlikte, küresel siyasette tartışmalı bir figür haline geldi.
Yair Netanyahu, 2025 yılında İsrail'deki muhalif protestocuların kendisine yönelik ölüm tehditleri savurduğunu öne sürerek ülkeyi terk edip ABD'ye yerleştiğini açıklamıştı. Eski Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın görevden alındığı gece evinin önünde toplanan göstericilerin çitlere tırmanmaya çalıştığını iddia eden Netanyahu, polisin müdahale etmediğini savunmuştu. Ayrıca, İsrail içindeki protestoların büyük oranda Avrupa Birliği ülkeleri tarafından finanse edildiğini iddia eden Yair Netanyahu, ABD'deki iş bağlantıları ve ailenin varlıklı çevrelerle olan ilişkileri nedeniyle de uzun süredir inceleme altındaydı.
UCM Başsavcısı Karim Khan, Netanyahu ve Gallant hakkında tutuklama kararı çıkarma sürecinde bazı dünya liderlerinden baskı gördüğünü ve tehdit edildiğini belirtmişti. Bu gelişmeler, Netanyahu ailesinin hem İsrail içinde hem de uluslararası düzeyde yaşadığı baskı ortamını gözler önüne seriyor.