\n\n

Giresun'un Yağlıdere ilçesi yarım asırdır Amerika'ya göç veriyor

Giresun'un Yağlıdere ilçesi, 1960'larda başlayan ve günümüzde ilçe nüfusunun iki katına ulaşan ABD göçüyle dikkat çekiyor. İlçede bu tarihi süreci yaşatmak için Göç ve Vefa Anıtı bulunuyor.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Gündem
Temsili görsel: Giresun'un Yağlıdere ilçesi yarım asırdır Amerika'ya göç veriyor
Temsili görsel · WikiImages / Pixabay
⚡
Haberin kısa özeti2 dakikada okuyun
  • Giresun'un Yağlıdere ilçesi, 1960'larda başlayan ve günümüzde ilçe nüfusunun iki katına ulaşan ABD göçüyle dikkat çekiyor.
  • İlçede bu tarihi süreci yaşatmak için Göç ve Vefa Anıtı bulunuyor.
  • Giresun'un Yağlıdere ilçesi, 1960'lı yıllardan bu yana Amerika Birleşik Devletleri'ne verdiği yoğun göç nedeniyle Türkiye'nin 'küçük Amerika'sı olarak anılıyor.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Giresun'un Yağlıdere ilçesi, 1960'larda başlayan ve günümüzde ilçe nüfusunun iki katına ulaşan ABD göçüyle dikkat çekiyor. İlçede bu tarihi süreci yaşatmak için Göç ve Vefa Anıtı bulunuyor.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 25.09.2026 16:15
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Giresun'un Yağlıdere ilçesi, 1960'lı yıllardan bu yana Amerika Birleşik Devletleri'ne verdiği yoğun göç nedeniyle Türkiye'nin 'küçük Amerika'sı olarak anılıyor. Yarım asrı aşan bu sıra dışı göç hikayesi, bugün ilçenin demografik yapısını tamamen değiştirmiş durumda.

Bir Vefa Ziyaretiyle Başlayan Süreç

İlçedeki göç hareketliliği, 1960'lı yılların başında mübadele döneminde ailesiyle bölgeden ayrılan Lefter'in, çocukluğunun geçtiği topraklara yaptığı vefa ziyaretiyle tetiklendi. Bu ziyaret sırasında 'Terzi İzzet' olarak tanınan İzzet Aydın ile kurulan bağ, göçün ilk adımını oluşturdu. İzzet Aydın'ın ABD'ye yerleşmesinin ardından akrabalarını ve köylülerini de yanına almasıyla başlayan süreç, zamanla bir çığ gibi büyüyerek ilçeden Amerika'ya uzanan devasa bir göç dalgasına dönüştü.

Nüfusun İki Katı ABD'de

Yağlıdere Belediye Başkanı Yaşar İbaş, ilçenin mevcut resmi nüfusunun 14 bin 600 civarında olduğunu, ancak ABD'de yaşayan Yağlıderelilerin sayısının 30 bine yaklaştığını belirtti. 2023 yılı verilerine göre resmi oturum izni veya çifte vatandaşlığı bulunan 21 bin kişinin yanı sıra, son yıllarda Meksika sınırı üzerinden gerçekleşen geçişlerle bu sayının daha da arttığı tahmin ediliyor. İlçede artık üçüncü nesil Yağlıdereliler Amerika'da yetişiyor.

Kültürel Etkileşim ve Gelecek Beklentisi

İlçede yaşayan vatandaşlar, ABD'deki yakınları sayesinde bölge ile Amerika arasında güçlü bir bağ kurulduğunu ifade ediyor. Bazı iş yerlerinin tabelalarında 'NEW-Yağlıdere' ibarelerinin yer alması, bu kültürel etkileşimin somut bir göstergesi olarak öne çıkıyor. Öte yandan, ilçedeki genç kuşakların Amerika'ya bakışı da değişiyor. Gençler, artık sadece çalışmak için değil, kaliteli bir eğitim alıp edindikleri tecrübeyle memleketlerine dönmek amacıyla ABD'ye gitmeyi hedefliyor.

Yağlıdere halkı, yarım asrı geride bırakan bu tarihi göç serüvenini gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla ilçe merkezine 'Göç ve Vefa Anıtı' kazandırdı. Bu anıt, ilçenin Amerika ile kurduğu derin ve vefalı bağın bir simgesi olarak varlığını sürdürüyor.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 6 olgu

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Giresun'un Yağlıdere ilçesinden ABD'ye 1960'lı yıllarda başlayan göç dalgası, ilçeyi 'küçük Amerika' haline getirdi.Kaynak 1
  2. Göç süreci, mübadele döneminde giden Lefter'in 1960'larda Yağlıdere'ye yaptığı vefa ziyaretiyle başladı.Kaynak 1
  3. İzzet Aydın'ın (Terzi İzzet) ABD'ye gitmesiyle başlayan süreç, akrabaların ve köylülerin birbirini takip etmesiyle büyüdü.Kaynak 1
  4. Yağlıdere Belediye Başkanı Yaşar İbaş, ABD'de yaşayan Yağlıdereli sayısının 30 bine yaklaştığını tahmin ediyor.Kaynak 1
  5. Yağlıdere'nin mevcut resmi nüfusu yaklaşık 14 bin 600 kişidir.Kaynak 1
  6. İlçede göç hikayesini ölümsüzleştirmek amacıyla Göç ve Vefa Anıtı inşa edildi.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    HürriyetHaber kaynağı · 25.09.2026 14:51

    Bir vefa hikayesiyle başladı: İlçe Türkiye'nin küçük Amerika'sı oldu

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler
HaberSitesi'ni Google'da tercih edilen kaynak yap

HaberSitesi.Org'u tercih edilen kaynaklarınıza ekleyerek Google'daki Top Stories, AI Mode ve AI Overviews yüzeylerinde yayınlarımızı daha kolay öne çıkarabilirsiniz.