İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Ağaç A.Ş. ile ilgili yürütülen suç örgütü davasında, yeni bir itiraf süreci yaşandı. Davanın 20. duruşmasında etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanan Taxus Fidancılık sahibi Tamer Gümüş, kurumdaki satın alma süreçlerinde yaşanan usulsüzlüklere dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Rüşvet ve Tehdit İddiaları
Tamer Gümüş, ifadesinde dönemin Satın Alma Müdürü Ümit Polat'ın kendisinden sürekli kişisel taleplerde bulunduğunu belirtti. Gümüş, bu taleplerin karşılanmaması durumunda ödemelerinin geciktirildiğini ve ticari faaliyetlerinin engellendiğini savundu. İtirafçı iş insanı, kurumdan yaklaşık 30-40 milyon TL alacağı olduğu dönemde, seçim finansmanı gerekçesiyle kendisinden para istendiğini ve bu baskılara dayanamayarak 30 bin Euro'yu elden teslim ettiğini dile getirdi.
Kurum İçindeki Nüfuz
Gümüş, Ümit Polat'ın kurum içerisinde 20 yılı aşkın bir geçmişe sahip olduğunu ve satın alma süreçlerini tamamen kontrolü altında tuttuğunu vurguladı. Polat'ın teklif verecek firmaları belirleme yetkisine sahip olduğunu belirten Gümüş, bu nüfuz nedeniyle baskılara karşı koyamadığını ifade etti. Gümüş, teslim ettiği paranın gerçekten seçim için kullanılıp kullanılmadığını bilmediğini, parayı isteyen ve alan kişinin Ümit Polat olduğunu vurguladı.
Dava süreci, kurumdaki satın alma müdürlüğü görevini yürüten isimlerin tedarikçiler üzerindeki baskı mekanizmasını ve MASAK raporlarına da yansıyan rüşvet iddialarını mercek altına alıyor. Mahkeme heyeti, itirafçı Gümüş'ün beyanlarını ve sunulan delilleri değerlendirmeye devam ediyor.