Isparta'daki 113 yıllık tapınağın gizemi çözüldü

Isparta Yalvaç'ta 1912 yılında keşfedilen ve uzun süre Demeter Tapınağı sanılan yapının, Tanrıça Hekate'ye ait olduğu bilimsel olarak kanıtlandı. Arkeolojik bulgular, bu tapınağın Anadolu'da bilinen ikinci Hekate tapınağı olduğunu ortaya koydu.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Gündem
Temsili görsel: Isparta'daki 113 yıllık tapınağın gizemi çözüldü
Temsili görsel · anaterate / Pixabay
Haberin kısa özeti1 dakikada okuyun
  • Isparta Yalvaç'ta 1912 yılında keşfedilen ve uzun süre Demeter Tapınağı sanılan yapının, Tanrıça Hekate'ye ait olduğu bilimsel olarak kanıtlandı.
  • Arkeolojik bulgular, bu tapınağın Anadolu'da bilinen ikinci Hekate tapınağı olduğunu ortaya koydu.
  • Isparta'nın Yalvaç ilçesinde bulunan Gemen Dağı zirvesindeki kutsal alanda, 1912-1913 yılları arasında yürütülen kazılarda ortaya çıkarılan tapınağın gerçek kimliği 113 yıl sonra belirlendi.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Isparta Yalvaç'ta 1912 yılında keşfedilen ve uzun süre Demeter Tapınağı sanılan yapının, Tanrıça Hekate'ye ait olduğu bilimsel olarak kanıtlandı. Arkeolojik bulgular, bu tapınağın Anadolu'da bilinen ikinci Hekate tapınağı olduğunu ortaya koydu.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 06.07.2026 01:54
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Isparta'nın Yalvaç ilçesinde bulunan Gemen Dağı zirvesindeki kutsal alanda, 1912-1913 yılları arasında yürütülen kazılarda ortaya çıkarılan tapınağın gerçek kimliği 113 yıl sonra belirlendi. Uzun yıllar boyunca antik Yunan tanrıçası Demeter'e ait olduğu düşünülerek "Küçük Tapınak" olarak adlandırılan yapının, aslında Anadolu kökenli Tanrıça Hekate'ye adandığı belgelendi.

Süleyman Demirel Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Mehmet Özhanlı başkanlığında yürütülen çalışmalar, tapınağın Hekate kültüyle olan bağını kesinleştirdi. Prof. Dr. Özhanlı, alanda bulunan Hekate figürinleri ve kabartmalarının, yapının Ay Tanrısı Men ile bağlantılı olduğunu kanıtladığını belirtti. Hekate'nin, yer altı dünyasıyla olan ilişkisi ve kutsal hayvanı olan köpeklerle kurduğu bağ, bölgedeki diğer kazılarda bulunan kurban edilmiş köpek mezarlarıyla da örtüşüyor.

Anadolu'nun ikinci Hekate tapınağı

Arkeolojik incelemeler sonucunda tapınağın naos kısmında, tanrıça heykelinin yerleştirildiği sekizgen bir altlığın orijinal haliyle korunduğu tespit edildi. Hristiyanlık döneminde tahrip edilerek temel seviyesine kadar yıkılan yapının, gelecekteki çalışmalarla ayağa kaldırılarak turizme kazandırılması hedefleniyor. Prof. Dr. Özhanlı, bu keşfin bölge turizmi için büyük bir değer taşıdığını ifade ederek, "Anadolu'da başka Hekate Tapınağı bilinmiyor" açıklamasında bulundu.

Hekate, mitolojide üç bedenli ve üç başlı yapısıyla yer, gök ve deniz üzerindeki hakimiyeti temsil eden, aynı zamanda ayın karanlık yüzüyle ilişkilendirilen önemli bir figürdür. Bugün dünya genelinde bazı topluluklar tarafından hala saygı gören bu tanrıçanın tapınağı, Muğla Yatağan'daki Lagina Antik Kenti'nden sonra Anadolu'da tespit edilen ikinci merkez olma özelliğini taşıyor.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 5 olgu

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Isparta Yalvaç'taki Gemen Dağı'nda 1912-1913 yıllarında bulunan tapınağın Tanrıça Hekate'ye ait olduğu kanıtlandı.Kaynak 1
  2. Daha önce Demeter Tapınağı olduğu sanılan yapının, Prof. Dr. Mehmet Özhanlı başkanlığındaki kazılarla Hekate kültüne ait olduğu anlaşıldı.Kaynak 1
  3. Hekate, Anadolu kökenli olup yer, gök ve deniz üzerinde hakimiyeti olan üç bedenli bir tanrıça olarak betimlenmektedir.Kaynak 1
  4. Pisidia Antiocheia Antik Kenti'nde bulunan kurban edilmiş köpek mezarları, bölgedeki Hekate kültünün varlığını arkeolojik olarak desteklemektedir.Kaynak 1
  5. Yalvaç'taki bu yapı, Muğla Yatağan'daki Lagina'dan sonra Anadolu'da varlığı bilinen ikinci Hekate tapınağı olarak kayıtlara geçti.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    HürriyetHaber kaynağı · 30.06.2026 11:43

    113 yıl önce Isparta'da bulunmuştu! Sırrı çözüldü... 'Anadolu'da başka bilinmiyor'

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler