\n\n

Türkiye'nin elektrik altyapısı için 2035 vizyonu: 28 milyar dolarlık yatırım

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin elektrik iletim şebekesini modernize etmek için 2035 yılına kadar 28 milyar dolarlık yatırım planlandığını duyurdu. Yenilenebilir enerji kapasitesini artırmayı hedefleyen Türkiye, bu süreçte elektrikleşme oranını yüzde 35 seviyesine çıkarmayı amaçlıyor.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Ekonomi
Temsili görsel: Türkiye'nin elektrik altyapısı için 2035 vizyonu: 28 milyar dolarlık yatırım
Temsili görsel · Pexels / Pixabay
Haberin kısa özeti2 dakikada okuyun
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin elektrik iletim şebekesini modernize etmek için 2035 yılına kadar 28 milyar dolarlık yatırım planlandığını duyurdu.
  • Yenilenebilir enerji kapasitesini artırmayı hedefleyen Türkiye, bu süreçte elektrikleşme oranını yüzde 35 seviyesine çıkarmayı amaçlıyor.
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin elektrik şebekesinin geleceğine yönelik stratejik hedefleri paylaştı.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin elektrik iletim şebekesini modernize etmek için 2035 yılına kadar 28 milyar dolarlık yatırım planlandığını duyurdu. Yenilenebilir enerji kapasitesini artırmayı hedefleyen Türkiye, bu süreçte elektrikleşme oranını yüzde 35 seviyesine çıkarmayı amaçlıyor.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 16.09.2026 12:22
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin elektrik şebekesinin geleceğine yönelik stratejik hedefleri paylaştı. Artan enerji talebi, hızlı kentleşme ve enerji dönüşümü süreçlerini dikkate alan Bakanlık, iletim altyapısını güçlendirmek için 2035 yılına kadar 28 milyar dolarlık bir yatırım bütçesi ayırdı.

Şebeke kapasitesinde büyük büyüme

Son 20 yıllık dönemde Türkiye'nin elektrik ağlarının önemli bir gelişim kaydettiğini belirten Bayraktar, iletim hattı uzunluğunun 43 bin kilometreden 77 bin kilometreye çıktığını ifade etti. Aynı süreçte trafo merkezi sayısı 512'den 824'e, toplam trafo gücü ise yüzde 226 oranında artışla 236 bin 913 megavolt-ampere yükseldi.

Yenilenebilir enerji ve yeni koridorlar

Türkiye'nin yeni enerji mimarisinde rüzgar ve güneş enerjisinin merkezi bir rol oynadığını vurgulayan Bakan Bayraktar, 2035 yılına kadar bu kaynaklarda 120 gigavat kurulu güce ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. Bu hedefe ulaşmak için üretim tarafında 80 milyar dolar, iletim altyapısında ise 28 milyar dolarlık yatırım öngörülüyor. Ayrıca, sistemin esnekliğini artırmak amacıyla 9 bin 580 kilometre uzunluğunda yüksek gerilim doğru akım (HVDC) enerji koridorları ile 15 bin kilometrelik alternatif akım hattının devreye alınması planlanıyor.

Küresel elektrikleşme hedefi

Elektrikleşmenin enerji dönüşümünün temel taşı olduğunu belirten Bayraktar, Antalya'da düzenlenecek COP31 zirvesinde bu konunun küresel gündeme taşınacağını ifade etti. Türkiye'nin 2035 yılı için belirlediği yüzde 35 elektrikleşme hedefi, ülkenin enerji sistemini daha dirençli ve modern bir yapıya kavuşturma gayretinin bir parçası olarak öne çıkıyor. Bakanlık, artan elektrikli araç kullanımı, veri merkezleri ve yapay zeka teknolojilerinin getirdiği yükü karşılamak için şebeke dönüşümünün kritik önem taşıdığını vurguluyor.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 5 olgu

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2035 yılına kadar elektrik iletim altyapısına 28 milyar dolarlık yatırım yapılacağını açıkladı.Kaynak 1
  2. Türkiye'nin iletim hattı uzunluğu son 20 yılda yüzde 80 artışla 43 bin kilometreden 77 bin kilometreye ulaştı.Kaynak 1
  3. Yenilenebilir Enerji 2035 Yol Haritası kapsamında rüzgar ve güneş enerjisinde 120 gigavat kurulu güce ulaşılması hedefleniyor.Kaynak 1
  4. Bakanlık, 2035 yılı için nihai enerji tüketiminde yüzde 35 elektrikleşme oranını hedefliyor.Kaynak 1
  5. Yeni enerji mimarisi dahilinde 9 bin 580 kilometre uzunluğunda yüksek gerilim doğru akım enerji koridorları kurulması planlanıyor.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    Sabah EkonomiHaber kaynağı · 16.09.2026 10:11

    Bakan Bayraktar açıkladı: Türkiye'nin elektrik altyapısına büyük yatırım! 2035 hedefi 28 milyar dolar

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler
HaberSitesi'ni Google'da tercih edilen kaynak yap

HaberSitesi.Org'u tercih edilen kaynaklarınıza ekleyerek Google'daki Top Stories, AI Mode ve AI Overviews yüzeylerinde yayınlarımızı daha kolay öne çıkarabilirsiniz.