İran'dan ABD'ye ateşkes çağrısı: Haziran mutabakatına dönüş mesajı

İran Cumhurbaşkanı Pezeshkian, ABD'nin taahhütlerini yerine getirmesi durumunda Haziran ayında üzerinde uzlaşılan ateşkes anlaşmasına geri dönmeye hazır olduklarını açıkladı. Taraflar arasında yeniden tırmanan gerilim, Larak Adası'na düzenlenen saldırı sonrası diplomatik arayışları hızlandırdı.

Temsili görsel: İran'dan ABD'ye ateşkes çağrısı: Haziran mutabakatına dönüş mesajı
Temsili görsel · kazac-maksim / Pixabay
Haberin kısa özeti2 dakikada okuyun
  • İran Cumhurbaşkanı Pezeshkian, ABD'nin taahhütlerini yerine getirmesi durumunda Haziran ayında üzerinde uzlaşılan ateşkes anlaşmasına geri dönmeye hazır olduklarını açıkladı.
  • Taraflar arasında yeniden tırmanan gerilim, Larak Adası'na düzenlenen saldırı sonrası diplomatik arayışları hızlandırdı.
  • Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesinde konuşan İran Cumhurbaşkanı Masoud Pezeshkian, Washington yönetimine önemli bir çağrıda bulundu.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

İran Cumhurbaşkanı Pezeshkian, ABD'nin taahhütlerini yerine getirmesi durumunda Haziran ayında üzerinde uzlaşılan ateşkes anlaşmasına geri dönmeye hazır olduklarını açıkladı. Taraflar arasında yeniden tırmanan gerilim, Larak Adası'na düzenlenen saldırı sonrası diplomatik arayışları hızlandırdı.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 01.09.2026 17:53
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesinde konuşan İran Cumhurbaşkanı Masoud Pezeshkian, Washington yönetimine önemli bir çağrıda bulundu. Pezeshkian, ABD'nin Haziran ayında üzerinde mutabık kalınan çerçeve anlaşmadaki taahhütlerine geri dönmesi halinde, İran'ın da derhal aynı şekilde karşılık vereceğini ve ateşkes sürecini yeniden başlatmaya hazır olduğunu ifade etti.

Haziran ayında kabul edilen çerçeve anlaşma, bölgede derhal ateşkes ilan edilmesini ve kapsamlı bir barış süreci için 60 günlük bir müzakere takvimi başlatılmasını öngörüyordu. Bu mutabakat uyarınca Tahran yönetimi, Hürmüz Boğazı'nı mayınlardan temizleyerek gemi geçişlerine açmayı kabul etmişti. Buna karşılık ABD ise deniz ablukasını sonlandırmayı, ekonomik yaptırımları kaldırmayı ve İran'ın petrol ihracatına muafiyet tanımayı taahhüt etmişti. Ancak tarafların karşılıklı suçlamalarıyla anlaşma kısa sürede bozulmuş ve çatışmalar yeniden alevlenmişti.

Gerilimin tırmandığı bir dönemde gelen bu açıklamalar, ABD'nin Pazartesi günü Larak Adası'ndaki iki İran fırlatma rampasını hedef alan saldırısının hemen ardından yapıldı. İran Dışişleri Bakanı Abbas Araghchi de zirve kapsamında yaptığı değerlendirmede, mevcut krizden çıkışın tek yolunun ABD'nin çerçeve anlaşmaya sadık kalması olduğunu belirtti. Araghchi, "Ancak o zaman bu durumdan çıkabiliriz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, İran içindeki güç dengeleri süreci karmaşıklaştırıyor. Cumhurbaşkanı Pezeshkian savaş yanlısı olmadıklarını ve diplomatik çözümden yana olduklarını savunsa da, ülkenin en güçlü askeri yapısı olan Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC), ABD'den çok daha kapsamlı tavizler ve savaş nedeniyle mali tazminat talep ediyor. Washington yönetiminin bu talepleri kabul etme ihtimalinin düşük olması, diplomatik çözümün önündeki en büyük engellerden biri olarak görülüyor. Pezeshkian, Tahran'ın saldırı karşısında sessiz kalmayacağını ancak barışçıl bir çözüm için uluslararası taahhütlere bağlı kalmaya devam edeceklerini vurguladı.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 6 olgu

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. İran Cumhurbaşkanı Masoud Pezeshkian, ABD'nin taahhütlerine dönmesi halinde Haziran ayındaki ateşkes anlaşmasına hazır olduklarını belirtti.Kaynak 1
  2. Haziran ayında varılan çerçeve anlaşma, ateşkesin yanı sıra 60 günlük bir müzakere süreci öngörüyordu.Kaynak 1
  3. Anlaşma kapsamında İran Hürmüz Boğazı'nı temizlemeyi, ABD ise yaptırımları kaldırmayı ve deniz ablukasını sonlandırmayı taahhüt etmişti.Kaynak 1
  4. ABD, Pazartesi günü Larak Adası'ndaki iki İran fırlatma rampasını hedef aldı.Kaynak 1
  5. İran Dışişleri Bakanı Abbas Araghchi, krizin çözümü için ABD'nin çerçeve anlaşmaya uyması gerektiğini vurguladı.Kaynak 1
  6. Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'den daha geniş kapsamlı tavizler ve mali tazminat talep ediyor.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    Euronews TRHaber ajansı · 01.09.2026 17:16

    İran: ABD anlaşmaya dönerse Haziran ateşkesine geri döneriz

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler