Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Gerapetritis, ülkesinin dış politikasına ve Türkiye ile olan ilişkilere dair önemli açıklamalarda bulundu. Muhalefetin hükümete yönelik eleştirilerine yanıt veren Gerapetritis, Patriot hava savunma sistemlerinin Karpathos'tan Girit'teki Souda Körfezi'ne taşınmasının tamamen operasyonel bir tercih olduğunu vurguladı. Bakan, bu hamlenin Türkiye'nin talimatıyla yapıldığı yönündeki iddiaları kesin bir dille reddederek, bunun Yunanistan'ın egemenlik hakkı olduğunu savundu.
Diyalog ve Güç Dengesi
Gerapetritis, Türkiye ile iletişim kanallarının açık tutulmasının hayati önem taşıdığını, ancak Ankara'nın bölgedeki hamlelerine karşı sessiz kalmayacaklarını belirtti. Yunanistan'ın artık bir güvenlik müşterisi değil, bir güvenlik sağlayıcısı konumuna geldiğini iddia eden Bakan, "Meydan okumalara güçlü bir konumdan karşılık vereceğiz" ifadelerini kullandı. Yunanistan'ın Ege ve Akdeniz'deki pozisyonunu korumaya kararlı olduklarını belirten Gerapetritis, Kardak benzeri krizlere müsaade etmeyeceklerini de sözlerine ekledi.
F-35 ve Savunma Stratejisi
Yunanistan'ın F-35 programına dahil olduğunu hatırlatan Gerapetritis, ulusal çıkarları korumak adına fırkateyn ve F-16 gibi unsurların yanı sıra yeni nesil savaş uçaklarını da kullanabileceklerini ifade etti. Türkiye'nin F-35 satın alma olasılığına ilişkin bir soru üzerine ise, başka ülkelerin savunma anlaşmalarına müdahale edemeyeceklerini belirterek, Atina'nın bu konudaki hassasiyetlerini ABD nezdinde dile getirdiklerini kaydetti.
Bakan, Yunanistan'ın uyguladığı "sakin sular" politikasının temel ulusal pozisyonlardan geri adım atmak anlamına gelmediğini, aksine Türkiye ile işlevsel bir ilişki kurmak için bir araç olduğunu savundu. Gerapetritis, bölgedeki gerilimin geçmiş yıllara oranla azaldığını ve turizm trafiğinin arttığını belirterek, diyalog kanallarını kapatmanın büyük bir hata olacağını yineledi.