İran'ın başkenti Tahran, son altı yılın en ciddi kuraklık dönemlerinden birini yaşıyor. Tahran Eyaleti Su ve Kanalizasyon Şirketi Sözcüsü Behnam Bahşi tarafından yapılan açıklamaya göre, şehirdeki beş ana barajın doluluk oranları yüzde 26 seviyesine kadar geriledi. Mevcut su rezervlerinin, ideal seviyeden yaklaşık 220 milyon metreküp daha az olduğu belirtiliyor.
Bölgedeki su sıkıntısının temel nedenlerinden biri olarak yetersiz yağışlar gösteriliyor. İdeal su koşullarının yeniden sağlanabilmesi için 280 milimetre yağış beklentisi bulunurken, şu ana kadar kaydedilen yağış miktarı 175 milimetrede kaldı. Bu durum, başkentteki su yönetimini zorlaştırıyor.
Yetkililer, su kaynaklarının sürdürülebilirliği için vatandaşlara tasarruf çağrısında bulundu. Verilere göre, Tahran genelinde kişi başına düşen günlük su tüketimi 180 litre civarında seyrederken, şehrin güney bölgelerinde bu miktar 160 litre olarak kaydediliyor. Uzmanlar, mevcut kuraklık tablosunun ciddiyetini koruduğunu ve su kullanımında dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.