Motorin Vergisinde Yeni Dönem
Cumhurbaşkanı Kararı ile motorin üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisi'nde (ÖTV) önemli değişikliklere gidildi. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, ağustos ayının kalan günleri boyunca motorin ÖTV tutarı sıfır olarak uygulanacak. Eylül ayı itibarıyla ise vergi tutarları kademeli olarak artırılacak. Bu kapsamda eylül ayında 3 lira, ekimde 6 lira, kasımda 9 lira ve aralık ayında 12 lira ÖTV alınması planlanıyor. Süreç 1 Ocak 2027 tarihinde ÖTV tutarının 13,9006 liraya çıkarılmasıyla tamamlanacak.
Eşel Mobil Sistemi ve Serbest Piyasa
Yeni düzenleme ile birlikte motorin türü ürünler için uygulanan eşel mobil sistemi tamamen yürürlükten kaldırıldı. Benzin ve LPG ürünlerinde ise mevcut sistem bir süre daha devam edecek. Bu ürünlerde 30 Eylül tarihine kadar rafineri fiyatlarındaki artışların ÖTV tarafından karşılanma oranı yüzde 25 olarak belirlendi. Ancak 1 Ekim tarihinden itibaren benzin ve LPG için de eşel mobil uygulaması sona erecek ve tamamen serbest piyasa fiyatlandırma modeline geçiş yapılacak.
Ekonomik Hedefler ve Maliyet Baskısı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu adımların temel amacının dezenflasyon sürecini desteklemek olduğunu belirtti. Özellikle nakliyeciler, sanayiciler ve tüketiciler üzerindeki fiyat baskısını azaltmak hedefleniyor. Motorinin gıda, ulaştırma ve sanayi gibi geniş bir alana yayılan etkileri nedeniyle, maliyet artışlarının sınırlandırılması ve Türkiye'nin uluslararası rekabet gücünün korunması amaçlanıyor. Ayrıca, yakıt fiyatlarında yaşanabilecek aşırı dalgalanmaların enflasyon beklentilerini bozmasının önüne geçilmesi ve kamu maliyesi dengelerinin korunması öngörülüyor.