Aydın'ın Kuşadası ilçesinde bulunan Karaova Mahallesi sahilinde, bir caretta caretta tarafından bırakılan yumurtalar, olası bir felaketten son anda kurtarıldı. Sahile yuva yapan deniz kaplumbağasının ardından bölgeye intikal eden Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ekipleri, yuvanın deniz kıyısına tehlikeli derecede yakın olduğunu belirledi.
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, yapılan incelemeler sonucunda kumun aşırı nemli olduğunu ve yumurtaların yarısından fazlasının deniz suyuyla temas ettiğini tespit ettiklerini açıkladı. Deniz dalgalarının yuvaya ulaşma riski ve yavruların zarar görme ihtimali üzerine, toplam 68 yumurta büyük bir titizlikle bulunduğu yerden çıkarıldı. Yumurtalar, kıyıdan yaklaşık 4 metre uzaklıkta, aynı ölçülerde hazırlanan daha güvenli bir yuvaya tek tek yerleştirildi.
Taşıma işleminin ardından yeni yuva alanı, dış etkenlerden korunması amacıyla tel kafesle çevrildi ve bölgeye uyarıcı afişler yerleştirildi. Kuşadası sahillerinde bu sezon tespit edilen altıncı yuva olduğunu belirten Sürücü, yavruların yaklaşık 45 ile 60 gün içerisinde yumurtadan çıkarak denizle buluşmasının beklendiğini ifade etti. Uzmanlar, kumsalda yuvalama yapan kaplumbağalarla karşılaşıldığında hayvanların rahatsız edilmemesi, ışık tutulmaması ve güvenli mesafeden izlenmesi gerektiği konusunda vatandaşları uyardı.