\n\n

Somali Meclis Başkanlığına Ankara Üniversitesi Mezunu İsim Seçildi

Somali Halk Meclisi'nin yeni başkanı, Türkiye'de eğitim görmüş olan Abdülkadir Muhammed Nur oldu. Nur, seçimde 142 oy alarak göreve geldi.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Dünya
Temsili görsel: Somali Meclis Başkanlığına Ankara Üniversitesi Mezunu İsim Seçildi
Temsili görsel · 652234 / Pixabay
⚡
Haberin kısa özeti1 dakikada okuyun
  • Somali Halk Meclisi'nin yeni başkanı, Türkiye'de eğitim görmüş olan Abdülkadir Muhammed Nur oldu.
  • Nur, seçimde 142 oy alarak göreve geldi.
  • Somali'nin başkenti Mogadişu'da gerçekleştirilen kritik oylama sonucunda, Halk Meclisi'nin yeni başkanı Abdülkadir Muhammed Nur olarak belirlendi.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Somali Halk Meclisi'nin yeni başkanı, Türkiye'de eğitim görmüş olan Abdülkadir Muhammed Nur oldu. Nur, seçimde 142 oy alarak göreve geldi.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 10.08.2026 15:31
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Somali'nin başkenti Mogadişu'da gerçekleştirilen kritik oylama sonucunda, Halk Meclisi'nin yeni başkanı Abdülkadir Muhammed Nur olarak belirlendi. Toplam 171 milletvekilinin katıldığı seçimlerde Nur, 142 oy alarak rakibi Abdülkadir Omar Maalin'i geride bıraktı. Cumhurbaşkanlığı makamından sonra ülkedeki en yüksek mevki olarak görülen bu göreve gelen Nur, diplomasi tecrübesini kullanarak parlamentoyu küresel standartlara taşımayı hedeflediğini açıkladı.

Türkiye ile Güçlü Bağlar ve Akademik Geçmiş

Yeni Meclis Başkanı'nın kariyerinde Türkiye'nin önemli bir yeri bulunuyor. 2012 ile 2016 yılları arasında Somali'nin Ankara Büyükelçiliği bünyesinde diplomatik görevler yürüten Nur, aynı dönemde YTB bursuyla Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde eğitim aldı ve 2016 yılında mezun oldu. Akademik başarısının ardından Somali Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Ajansı'nda da çalıştı.

Siyasi Kariyeri ve Yönetim Tecrübesi

Siyasi hayatı boyunca önemli sorumluluklar üstlenen Abdülkadir Muhammed Nur, daha önce Savunma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ile Limanlar ve Deniz Ulaştırma Bakanlığı görevlerini yürüttü. Somali parlamentosunun yasama ve denetim süreçlerinde etkin rol oynayan Halk Meclisi'nin başına geçen Nur, demokrasinin güçlendirilmesi adına gerekli yapısal düzenlemelerin hızla hayata geçirileceğini vurguladı. Ülkede parlamento seçimlerinin dört yıllık periyotlarla yapıldığı biliniyor.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 6 olgu

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Abdülkadir Muhammed Nur, Somali Halk Meclisi Başkanı seçildi.Kaynak 1
  2. Meclis başkanlığı seçiminde 171 milletvekili oy kullandı.Kaynak 1
  3. Abdülkadir Muhammed Nur, seçimde 142 oy alarak rakibi Abdülkadir Omar Maalin'i geçti.Kaynak 1
  4. Nur, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden 2016 yılında mezun oldu.Kaynak 1
  5. Abdülkadir Muhammed Nur, geçmişte Savunma, Adalet ile Limanlar ve Deniz Ulaştırma bakanlıklarını yürüttü.Kaynak 1
  6. Nur, 2012-2016 yılları arasında Somali'nin Ankara Büyükelçiliğinde diplomatik görevler üstlendi.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    Hürriyet DünyaHaber kaynağı · 10.08.2026 15:02

    Somali'ye Ankara Üniversitesi mezunu Meclis Başkanı

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler
HaberSitesi'ni Google'da tercih edilen kaynak yap

HaberSitesi.Org'u tercih edilen kaynaklarınıza ekleyerek Google'daki Top Stories, AI Mode ve AI Overviews yüzeylerinde yayınlarımızı daha kolay öne çıkarabilirsiniz.