İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Muhammed Bakıri Zülkadr, Hürmüz Boğazı'nın mevcut durumuna ilişkin yazılı bir açıklama yaparak, boğazın yeniden açılmasının tamamen ABD'nin atacağı adımlara bağlı olduğunu duyurdu. Zülkadr, Washington yönetiminin bölgedeki politikalarını kökten değiştirmeden boğazın trafiğe açılmayacağını vurguladı.
İran'ın öne sürdüğü şartlar listesi oldukça geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Tahran, ABD'nin uyguladığı deniz ablukasının derhal sona erdirilmesini, bölgedeki hava ve deniz kuvvetlerinin geri çekilmesini ve İran'a yönelik yaptırımların kaldırılmasını talep ediyor. Ayrıca, dondurulmuş İran varlıklarının hiçbir koşul öne sürülmeden serbest bırakılması ve geçmiş savaşların yol açtığı zararlar için tazminat ödenmesi de listenin başında yer alıyor.
İranlı yetkili, taleplerin sadece doğrudan İran'ı değil, bölgedeki müttefiklerini de kapsadığını belirtti. Bu kapsamda ABD'nin Lübnan, Filistin, Yemen ve Irak'taki İran müttefiklerine karşı yürüttüğü askeri operasyonları durdurması gerektiği ifade edildi. Zülkadr, İran'ın kutsal değerlerine yönelik tehditlerin ve hakaretlerin son bulmasının da temel bir beklenti olduğunu dile getirdi.
Açıklamada, bu şartların İran halkının beklentilerini yansıttığı belirtilirken, ABD'nin tutumunu değiştirmesi durumunda diplomatik müzakerelerin yeniden gündeme gelebileceği mesajı verildi. Ancak mevcut şartlar yerine getirilmediği sürece Hürmüz Boğazı'nın kapalı kalacağı kesin bir dille ifade edildi.