Sri Lanka hükümeti, cezaevlerinde son dönemde artış gösteren firar girişimleri ve isyan olayları nedeniyle güvenlik önlemlerini en üst seviyeye çıkardı. Başkent Colombo'daki yüksek güvenlikli Welikada Cezaevi başta olmak üzere, ülkedeki çeşitli hapishanelere asker sevk edildiği açıklandı.
Kamu Güvenliği Bakanı Ananda Wijepala, parlamentoda yaptığı açıklamada, Welikada Cezaevi'nde yaklaşık 40 mahkumun gerçekleştirdiği firar girişiminin gardiyanlar tarafından engellendiğini, ancak çatışmada bir mahkumun hayatını kaybettiğini ve 10 kişinin yaralandığını duyurdu. Benzer bir gerginlik ise Colombo'nun güneydoğusundaki Kuruwita Cezaevi'nde yaşandı. Burada meydana gelen olaylarda iki mahkum yaşamını yitirirken, 13 mahkum yaralandı. Güvenlik güçlerinin müdahalesiyle her iki tesiste de kontrolün yeniden sağlandığı bildirildi.
Yetkililer, cezaevlerindeki huzursuzluğun ana kaynağı olarak kapasite aşımını işaret ediyor. Mevcut tesislerde kapasitenin yaklaşık dört katı kadar mahkumun tutulması, sistem üzerindeki baskıyı artırıyor. Ayrıca, mahkumların büyük çoğunluğunun uyuşturucu suçlarıyla bağlantılı yargılanmayı bekleyen kişilerden oluşması dikkat çekiyor. Bakan Wijepala, yaşanan olaylarda bir örüntü olduğunu ve bir komplo şüphesi üzerinde durduklarını ifade etti. Geçtiğimiz ay devlet binalarının cezaevine dönüştürülmesi planlansa da, henüz yeni tesisler devreye alınamadı. Pallansena Cezaevi'nde de mahkumların çatıya çıkarak hücrelerine dönmeyi reddetmesiyle başlayan gerginlik, ülkedeki cezaevi krizinin boyutlarını gözler önüne seriyor.