Kırsal Alanlarda İklim Uyum Seferberliği
İklim değişikliğinin tetiklediği kuraklık, sel ve orman yangınları gibi doğal afetlerin şiddeti artarken, yerel toplulukların bu risklere karşı güçlendirilmesi kritik hale geldi. Bu doğrultuda Hayata Destek Derneği; Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş illerinde, afet riski yüksek olan 17 köyde kapsamlı çalışmalar gerçekleştiriyor. "Afet Riski Azaltma ve İklim Değişikliği Programı" ile bölge halkının dirençliliğini artırmayı hedefleyen dernek, şu ana kadar yaklaşık 15 bin kişiye ulaştı.
Sürdürülebilir Su Yönetimi ve Onarıcı Tarım
Proje kapsamında yürütülen eğitimlerde, özellikle suyun toprakta tutulması ve toprağın doğal bir su deposu olarak korunması üzerinde duruluyor. Uzmanlar, toprağın aşırı işlenmesinin su sızdırma fonksiyonuna zarar verdiğini belirterek onarıcı tarım yöntemlerini teşvik ediyor. Bölgedeki en büyük risk olan kuraklıkla mücadelede, geleneksel ve verimsiz olan salma sulama yerine, su tasarrufu sağlayan damlama sulama sistemlerine geçiş destekleniyor.
Yerel Çözümler ve Tarımsal Dönüşüm
Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit ilçesindeki Soğukpınar köyünde, su yetersizliği nedeniyle birçok köylü mevsimlik işçiliğe yönelmiş durumda. Ancak eğitimlerle birlikte, köylülerin kendi imkanlarıyla hayata geçirebileceği küçük ölçekli çözümler ön plana çıkmaya başladı. Yağmur suyu hasadı ve küçük göletlerin oluşturulması sayesinde su taşıma maliyetleri düşürülürken, tarımsal üretimde ürün değişikliğine gidiliyor.
Su kısıtı nedeniyle beyaz fasulye gibi yoğun su isteyen ürünlerin yerini, daha az suyla yetişebilen yeşil fasulye gibi alternatifler alıyor. Ayrıca buharlaşmayı önlemek adına sulama işlemlerinin serin saatlerde yapılması gibi pratik yöntemler benimseniyor. Bölge halkı, büyük altyapı projeleri yerine kendi tarlalarında uygulayabilecekleri sürdürülebilir yöntemlerle su kaynaklarını daha verimli kullanmayı öğreniyor.