E-ticaret ihracatında A.TR belgesi süreci dijitalleşti

Avrupa Birliği ile ticarette yeni bir dönem başlarken, 150 avro altı gönderiler için A.TR Dolaşım Belgesi artık otomatik olarak oluşturuluyor. Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilen sistem, ihracatçıların maliyetlerini düşürmeyi hedefliyor.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Ekonomi
Temsili görsel: E-ticaret ihracatında A.TR belgesi süreci dijitalleşti
Temsili görsel · nattanan23 / Pixabay
Haberin kısa özeti2 dakikada okuyun
  • Avrupa Birliği ile ticarette yeni bir dönem başlarken, 150 avro altı gönderiler için A.TR Dolaşım Belgesi artık otomatik olarak oluşturuluyor.
  • Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilen sistem, ihracatçıların maliyetlerini düşürmeyi hedefliyor.
  • Avrupa Birliği nezdinde yürürlükte olan e-ticaret uygulamalarında 1 Temmuz 2026 tarihi önemli bir dönüm noktası olarak kayıtlara geçti.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Avrupa Birliği ile ticarette yeni bir dönem başlarken, 150 avro altı gönderiler için A.TR Dolaşım Belgesi artık otomatik olarak oluşturuluyor. Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilen sistem, ihracatçıların maliyetlerini düşürmeyi hedefliyor.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 05.08.2026 09:16
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Avrupa Birliği nezdinde yürürlükte olan e-ticaret uygulamalarında 1 Temmuz 2026 tarihi önemli bir dönüm noktası olarak kayıtlara geçti. Söz konusu tarihte itibaren 'de minimis' uygulamasına son verilmesiyle birlikte, Türkiye ile AB arasındaki ticari ilişkilerde dijital bir kolaylık devreye sokuldu. Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen bu yenilik, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeleri yakından ilgilendiriyor.

Yeni düzenleme kapsamında, AB ülkelerine Basitleştirilmiş Gümrük Beyannamesi üzerinden gerçekleştirilen ve değeri 150 avroyu aşmayan e-ticaret gönderileri için kolaylaştırılmış A.TR Dolaşım Belgesi otomatik olarak hazırlanabiliyor. Bu adım, e-ticaret ihracat süreçlerini hızlandırmak ve Türk ihracatçıların Avrupa pazarındaki konumunu güçlendirmek amacıyla atıldı.

Geliştirilen elektronik altyapı, 3 Temmuz 2026 itibarıyla operatör yetkisi taşıyan hızlı kargo firmaları ile posta idaresinin kullanımına açıldı. Sistem, Basitleştirilmiş Gümrük Beyannamesi'ndeki verileri kullanarak saniyeler içinde belge oluşturabiliyor. Bu sayede ihracatçılar, kağıt üzerindeki bürokratik işlemlerle vakit kaybetmeden süreçlerini dijital ortamda yönetebiliyor.

Uygulamanın temel amacı, AB'nin 150 avroluk gümrük vergisiz limitini kaldırmasının ardından oluşabilecek mali yükleri hafifletmek. Yeni sistemle, ürün başına çıkabilecek ek masrafların önüne geçilerek Türk ürünlerinin rekabet gücünün korunması hedefleniyor. Dijital dönüşüm, özellikle kadın girişimciler ve KOBİ'ler için küresel pazarlara erişimi kolaylaştırıyor.

Sistemin devreye alınmasının ardından ilk elektronik A.TR Dolaşım Belgesi, kadın girişimci Merve Özçelik adına düzenlendi. Ev ortamında ürettiği el emeği deri ürünlerini dünyanın dört bir yanına gönderen Özçelik, yeni altyapı sayesinde ihracat işlemlerini çok daha hızlı tamamladı. İlk belge, Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın katıldığı bir törenle girişimciye takdim edildi. Bakan Bolat, kadın girişimcilerin dış ticaretteki varlığını artırmak için dijital çözümlere devam edeceklerini vurguladı.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 6 olgu

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. AB'de e-ticaret gönderilerindeki de minimis uygulaması 1 Temmuz 2026'da sona eriyor.Kaynak 1
  2. Ticaret Bakanlığı 150 avroyu aşmayan ürünler için otomatik A.TR belgesi sistemi geliştirdi.Kaynak 1
  3. Sistem hızlı kargo firmaları ve posta idaresinin kullanımına 3 Temmuz 2026'da açıldı.Kaynak 1
  4. Uygulama e-ihracatçılara maliyet avantajı sağlamayı amaçlıyor.Kaynak 1
  5. İlk elektronik belge Merve Özçelik'in ihracatı için düzenlendi.Kaynak 1
  6. Ticaret Bakanı Ömer Bolat ilk belgeyi Merve Özçelik'e takdim etti.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    Sabah EkonomiHaber kaynağı · 05.08.2026 08:39

    AB’ye e-ticaret ihracatında yeni dönem: A.TR Dolaşım Belgesi artık otomatik hazırlanıyor

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler