Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte artan seyahatler, uzun süre hareketsiz kalmanın yol açabileceği damar sağlığı sorunlarını tekrar gündeme taşıdı. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanları, özellikle venöz yetmezlik sorunu yaşayan bireylerde, dört-beş saatten uzun süren uçak, otobüs veya otomobil yolculuklarının derin ven trombozu ve akciğer embolisi gibi ciddi riskleri beraberinde getirebileceği konusunda uyarıyor.
Sağlıklı bireylerde bu risk daha düşük olsa da, venöz yetmezliği olan kişilerde pıhtı oluşma olasılığının normalden yaklaşık 5,3 kat daha fazla olduğu belirtiliyor. Bacaklardaki ana toplardamarlarda oluşan pıhtılara derin ven trombozu, yüzeyel toplardamarlardaki pıhtılara ise tromboflebit adı veriliyor.
Risk grubunda yer alan kişilerin daha dikkatli olması gerektiği vurgulanıyor. Uzun süre hareketsiz kalınan ameliyatlar sonrası, kanser hastaları, lohusalık dönemindeki kadınlar ve hormon tedavisi ya da doğum kontrol hapı kullanan bireylerde pıhtılaşma riskinin daha yüksek olduğu ifade ediliyor.
Uzun yolculuklar sırasında veya sonrasında bacaklarda kızarıklık, ağrı ve şişlik gibi belirtiler fark edildiğinde vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak büyük önem taşıyor. Çünkü bu pıhtıların koparak akciğere gitmesi, ölümcül olabilen ve acil müdahale gerektiren pulmoner emboli tablosuna yol açabiliyor.
Uzmanlar, uzun yolculuklarda alınabilecek basit önlemlerle bu riskin önemli ölçüde azaltılabileceğini belirtiyor. Yolculuk boyunca yeterli miktarda sıvı tüketmek, mümkünse her 1-2 saatte bir 3-5 dakika yürüyüş yapmak ve otururken ayak bileği ile bacak egzersizleri uygulamak bu önlemler arasında yer alıyor. Ayrıca, venöz yetmezliği olan kişilerin seyahat sırasında kompresyon çorabı kullanması da etkili bir yöntem olarak öneriliyor.
Ayak bileklerinde şişlik gibi varis şikayetleri bulunan kişilerin de kalp ve damar cerrahisi uzmanına başvurması gerektiği belirtiliyor. Yeşil-mavi damar görünümü veya varis şüphesi olanların, ağrı ve ödem olmasa dahi muayene edilmesi tavsiye ediliyor.