Türkiye yurt dışına kaçırılan binlerce tarihi eserini geri kazandı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 1980 yılından beri yürüttüğü çalışmalarla yurt dışına kaçırılan 28 bin 811 kültür varlığını Türkiye'ye iade ettirdi. En fazla iade Almanya'dan gerçekleşirken, süreç 20 ülkede yürütülen 176 araştırma ile başarıya ulaştı.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Gündem
Temsili görsel: Türkiye yurt dışına kaçırılan binlerce tarihi eserini geri kazandı
Temsili görsel · seth0s / Pixabay
Haberin kısa özeti2 dakikada okuyun
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı, 1980 yılından beri yürüttüğü çalışmalarla yurt dışına kaçırılan 28 bin 811 kültür varlığını Türkiye'ye iade ettirdi.
  • En fazla iade Almanya'dan gerçekleşirken, süreç 20 ülkede yürütülen 176 araştırma ile başarıya ulaştı.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anadolu topraklarına ait tarihi mirasın korunması ve yurt dışına kaçırılan eserlerin geri kazandırılması amacıyla yürüttüğü uzun soluklu çalışmaları sonuçlandırmaya devam ediyor.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 1980 yılından beri yürüttüğü çalışmalarla yurt dışına kaçırılan 28 bin 811 kültür varlığını Türkiye'ye iade ettirdi. En fazla iade Almanya'dan gerçekleşirken, süreç 20 ülkede yürütülen 176 araştırma ile başarıya ulaştı.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 03.08.2026 10:25
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anadolu topraklarına ait tarihi mirasın korunması ve yurt dışına kaçırılan eserlerin geri kazandırılması amacıyla yürüttüğü uzun soluklu çalışmaları sonuçlandırmaya devam ediyor. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bünyesindeki kaçakçılıkla mücadele ekiplerinin 1980 yılından bu yana sürdürdüğü titiz takip süreci, binlerce eserin ait olduğu topraklara dönmesini sağladı.

20 ülkede 176 araştırma yürütüldü

Bakanlık verilerine göre, 46 yıllık süreçte 20 farklı ülkede gerçekleştirilen 176 ayrı araştırma ve diplomatik girişim sonucunda toplam 28 bin 811 kültür varlığı Türkiye'ye getirildi. Ekipler, yurt dışındaki müzelerde, koleksiyonlarda veya özel mülkiyette bulunan tarihi eserlerin izini sürerek, bunların yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarıldığını kanıtlıyor ve iade süreçlerini başlatıyor.

En çok eser Almanya'dan iade edildi

İade edilen eserlerin ülke dağılımına bakıldığında Almanya, 8 bin 670 eserle ilk sırada yer alıyor. Almanya'yı sırasıyla Hırvatistan, İngiltere, Bulgaristan, ABD ve Sırbistan takip ediyor. Bu ülkelerden getirilen eserler, Anadolu'nun farklı medeniyetlerine ait zengin bir kültürel mirası temsil ediyor.

2026 yılında önemli eserler yurda döndü

İade çalışmaları 2026 yılında da hız kesmeden devam etti. Bu kapsamda, Smyrna Agora kazılarından çıkarılan mermer heykel başı ABD'den gönüllü olarak iade edildi. Ayrıca Zeugma Antik Kenti kökenli mozaik pano da yine ABD'den Türkiye'ye getirilen önemli eserler arasında yer aldı. Avrupa'dan da önemli iadeler gerçekleşti; Adana Ulu Camii'nden geçmiş yıllarda çalınan çiniler İspanya'dan, İstanbul'daki Sultanahmet ve Rüstem Paşa camilerine ait tarihi çini karolar ise İngiltere'den teslim alınarak Türkiye'ye ulaştırıldı.

Bakanlık yetkilileri, yurt dışındaki eserlerin tespiti ve iadesi konusundaki çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceğini vurguluyor. Bu süreç, sadece eserlerin fiziksel olarak geri getirilmesini değil, aynı zamanda kültürel mirasın korunması konusundaki uluslararası farkındalığın artırılmasını da hedefliyor.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 6 olgu

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Kültür ve Turizm Bakanlığı 1980 yılından bu yana 28 bin 811 kültür varlığını Türkiye'ye geri getirdi.Kaynak 1
  2. İade çalışmaları kapsamında 20 farklı ülkede toplam 176 ayrı araştırma yürütüldü.Kaynak 1
  3. Türkiye'ye en fazla eser iadesi 8 bin 670 adetle Almanya'dan yapıldı.Kaynak 1
  4. Hırvatistan, İngiltere, Bulgaristan, ABD ve Sırbistan en çok eser iadesi yapılan diğer ülkeler arasında yer alıyor.Kaynak 1
  5. 2026 yılında ABD'den mermer heykel başı ve Zeugma mozaik panosu Türkiye'ye iade edildi.Kaynak 1
  6. İspanya'dan Adana Ulu Camii çinileri, İngiltere'den ise Sultanahmet ve Rüstem Paşa camilerine ait çiniler geri getirildi.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    NTVHaber kaynağı · 03.08.2026 10:17

    28 bin 811 kültür varlığı Türkiye'ye geri getirildi. 1980 yılından beri izi takip ediliyordu

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler