Batı Şeria ve Mescid-i Aksa'da gerilim tırmanıyor

İsrailli yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya girişi ve İsrail ordusunun Batı Şeria'daki yıkım operasyonları bölgedeki tansiyonu yükseltti. İsrailli bakan Smotrich, yıkımları ve bölgenin ilhakını açıkça desteklediğini belirtti.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Dünya
Temsili görsel: Batı Şeria ve Mescid-i Aksa'da gerilim tırmanıyor
Temsili görsel · 51581 / Pixabay
Haberin kısa özeti2 dakikada okuyun
  • İsrailli yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya girişi ve İsrail ordusunun Batı Şeria'daki yıkım operasyonları bölgedeki tansiyonu yükseltti.
  • İsrailli bakan Smotrich, yıkımları ve bölgenin ilhakını açıkça desteklediğini belirtti.
  • İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki baskıları yeni bir boyuta taşındı.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

İsrailli yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya girişi ve İsrail ordusunun Batı Şeria'daki yıkım operasyonları bölgedeki tansiyonu yükseltti. İsrailli bakan Smotrich, yıkımları ve bölgenin ilhakını açıkça desteklediğini belirtti.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 28.07.2026 14:19
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki baskıları yeni bir boyuta taşındı. Yaklaşık 200 kişilik İsrailli yerleşimci grubu, İsrail askerlerinin sağladığı güvenlik önlemleri eşliğinde Mescid-i Aksa'nın avlusuna girdi. Filistin resmi ajansı Wafa'nın aktardığına göre, grup burada dini ritüeller gerçekleştirerek bölgedeki statükoyu ihlal etti.

Radyo istasyonuna baskın ve ev yıkımları

Gerilim sadece kutsal mekanlarla sınırlı kalmadı. İsrail ordusu, Kalkilya kentinde yayın yapan Hüda Kur'an-ı Kerim radyosunun ofisine baskın düzenledi. İstasyonun teröre destek verdiği iddiasıyla ekipmanlarına el konulurken, radyo merkezi tamamen kapatıldı. Aynı süreçte Ramallah'ın batısındaki Şakba beldesi ile El Halil'in güneyindeki Deyr Razih köyünde Filistinlilere ait evler, ruhsatsız oldukları gerekçesiyle buldozerlerle yıkıldı.

Bakan Smotrich'ten yıkımlara destek

İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Batı Şeria'daki yıkım operasyonlarını savundu. Bölgenin İsrail'in ayrılmaz bir parçası olduğunu öne süren Smotrich, Filistinlilerin bölgedeki varlığını hedef alan sistematik yıkımlardan övgüyle bahsetti. Smotrich, "Bu artık sona erdi" ifadelerini kullanarak, bölgenin Yahudileştirilmesi ve ilhakı yönündeki politikalarına devam edeceklerini vurguladı.

İstatistikler yıkımın boyutunu gözler önüne seriyor

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne bağlı Ayrım Duvarı ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Heyeti'nin verileri, bölgedeki insani krizin boyutunu ortaya koyuyor. 2026 yılının ilk altı ayında gerçekleştirilen 341 operasyonda 740 yapı yıkıldı. Bu yıkımlardan 546'sı çocuk olmak üzere toplam 923 Filistinli doğrudan etkilendi. Birleşmiş Milletler verilerine göre ise 2025 yılı içerisinde 1700'den fazla Filistinli, evlerinin yıkılması nedeniyle zorla yerinden edildi. Filistinli yetkililer, İsrail'in C Bölgesi'nde inşaat izni vermeyerek Filistinlileri topraklarından sürmeyi amaçladığını belirtiyor.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 5 olgu

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Yaklaşık 200 İsrailli yerleşimci, İsrail askerlerinin koruması altında Mescid-i Aksa'ya girdi.Kaynak 1
  2. İsrail askerleri Kalkilya kentindeki Hüda Kur'an-ı Kerim radyosunun ofisini kapattı ve ekipmanlarına el koydu.Kaynak 1
  3. İsrail ordusu Ramallah ve El Halil bölgelerinde Filistinlilere ait evleri ruhsatsız olduğu gerekçesiyle yıktı.Kaynak 1
  4. İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Batı Şeria'daki ev yıkımlarını ve bölgenin Yahudileştirilmesini desteklediğini açıkladı.Kaynak 1
  5. FKÖ verilerine göre 2026'nın ilk altı ayında 740 Filistin yapısı yıkıldı.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    Hürriyet DünyaHaber kaynağı · 28.07.2026 13:34

    İsrailliler Mescid-i Aksa'yı hedef aldı: Peş peşe çirkin provokasyonlar! Batı Şeria'da işgalin ayak sesleri

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler