Belek kumsallarında caretta caretta mesaisi: 1,5 milyon yavru denizle buluştu

Antalya'nın Belek bölgesinde yürütülen koruma çalışmalarıyla nesli tehlike altındaki caretta carettalar güvenle denize ulaşıyor. Uzmanlar, kumsaldaki araç trafiği ve kirliliğin yavrular için ciddi risk oluşturduğuna dikkat çekiyor.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Gündem
Temsili görsel: Belek kumsallarında caretta caretta mesaisi: 1,5 milyon yavru denizle buluştu
Temsili görsel · DerWeg / Pixabay
Haberin kısa özeti2 dakikada okuyun
  • Antalya'nın Belek bölgesinde yürütülen koruma çalışmalarıyla nesli tehlike altındaki caretta carettalar güvenle denize ulaşıyor.
  • Uzmanlar, kumsaldaki araç trafiği ve kirliliğin yavrular için ciddi risk oluşturduğuna dikkat çekiyor.
  • Türkiye'nin Akdeniz kıyıları, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından nesli tehlike altında kabul edilen caretta caretta türü deniz kaplumbağaları için kritik bir yuvalama alanı olma özelliğini koruyor.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Antalya'nın Belek bölgesinde yürütülen koruma çalışmalarıyla nesli tehlike altındaki caretta carettalar güvenle denize ulaşıyor. Uzmanlar, kumsaldaki araç trafiği ve kirliliğin yavrular için ciddi risk oluşturduğuna dikkat çekiyor.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 27.07.2026 13:09
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Türkiye'nin Akdeniz kıyıları, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından nesli tehlike altında kabul edilen caretta caretta türü deniz kaplumbağaları için kritik bir yuvalama alanı olma özelliğini koruyor. Antalya'nın Serik ilçesinde bulunan 29,5 kilometre uzunluğundaki Belek kumsalı, hem Türkiye'nin hem de Akdeniz havzasının en büyük yuvalama sahası olarak öne çıkıyor. 1994 yılından bu yana Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) tarafından yürütülen koruma çalışmalarıyla, bugüne kadar 1,5 milyonu aşkın yavru denizle buluşturuldu.

Yuvalama sezonunda yoğun hareketlilik

Deniz kaplumbağalarının kuluçka süreci, hava sıcaklıklarına bağlı olarak 45 ile 60 gün arasında tamamlanıyor. EKAD Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat, bu sezon Belek bölgesinde 2 bin 200 yuvayı geride bıraktıklarını ve toplam sayının 2 bin 500'ü aşmasının beklendiğini ifade etti. Şu an hem yuvalama hem de yavru çıkışlarının eş zamanlı yaşandığı bir dönemden geçildiğini belirten Canbolat, yavru çıkışlarının eylül ayı sonuna kadar devam edeceğini vurguladı.

Yaşam alanlarına yönelik tehditler

Uzmanlar ve bölge sakinleri, kumsaldaki ekosistemin korunması için bazı temel sorunların acilen çözülmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Özellikle kumsala giren ağır araçların kumu sertleştirerek yavruların yuvadan çıkışını engellediği belirtiliyor. Dr. Canbolat, araç girişinin en büyük tehdit olduğunu vurgularken, çevre kirliliği ve doğal ışık bariyeri görevi gören sazlıkların yakılmasının da yavruların denize ulaşımını zorlaştırdığını dile getiriyor.

Bölgede uzun yıllardır balıkçılık yapan vatandaşlar da sahildeki cam kırıkları ve çöplerin hem insanlar hem de kaplumbağalar için tehlike oluşturduğunu belirtiyor. Gönüllüler ve yerel halk, yavruların ışık kirliliği nedeniyle yönlerini şaşırabildiğini, bu nedenle sahildeki insan faaliyetlerinin büyük bir hassasiyetle yürütülmesi gerektiğini ifade ediyor. Yetkililerin, özellikle araç girişlerini engellemek adına daha sıkı önlemler alması gerektiği çağrısı yapılıyor.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 5 olgu

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Antalya'nın Serik ilçesindeki Belek kumsalı, Akdeniz havzasının en büyük caretta caretta yuvalama alanıdır.Kaynak 1
  2. Belek'te 1994 yılından bu yana yürütülen koruma projesi kapsamında bugüne kadar 1,5 milyondan fazla yavru denizle buluştu.Kaynak 1
  3. EKAD Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat, bu sezon bölgede 2 bin 200'den fazla yuva tespit edildiğini belirtti.Kaynak 1
  4. Deniz kaplumbağalarının kuluçka süresi hava sıcaklığına bağlı olarak 45 ile 60 gün arasında değişmektedir.Kaynak 1
  5. Kumsala araç girişi, çevre kirliliği ve sazlıkların yakılması caretta carettaların yaşam alanlarını tehdit eden başlıca sorunlardır.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    HabertürkHaber kaynağı · 27.07.2026 12:28

    Belek'te yavrular denizle buluşuyor

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler