ABD yönetimi, Batı Afrika ülkesi Mali'de faaliyet gösteren El Kaide bağlantılı JNIM terör örgütüne karşı askeri bir müdahale seçeneğini masaya yatırdı. Washington Post gazetesinin mevcut ve eski yetkililere dayandırdığı bilgilere göre, Beyaz Saray içerisinde operasyonun kapsamı ve gerekliliği konusunda henüz bir fikir birliği sağlanamadı. Yönetim içindeki bazı isimlerin askeri müdahaleyi savunduğu belirtilirken, nihai kararın verilmediği vurgulanıyor.
ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nde görevli Sebastian Gorka'nın operasyon yanlısı isimler arasında yer aldığı iddia ediliyor. Öte yandan Beyaz Saray, bölgedeki hükümetleri terörle mücadele kapsamında Amerikan savunma ekipmanları ve hizmetleri satın almaya teşvik ettiklerini ifade ederek, Sahel bölgesindeki tehdidin çok uluslu bir sorun olduğunu hatırlattı. Yetkililer, NATO müttefiklerini ve Sahel Devletleri İttifakı'nı terörle mücadele konusunda desteklemeye çağırdı.
Analistler, ABD'nin Mali'de doğrudan bir askeri operasyona girişmesinin ciddi diplomatik sonuçları olabileceğine dikkat çekiyor. Ülkede halihazırda Rus güçlerinin bulunması, Washington ile Moskova arasında yeni bir krizin tetiklenme riskini beraberinde getiriyor. Eğer operasyon kararı hayata geçirilirse, Mali, Donald Trump'ın ikinci başkanlık döneminde askeri saldırı emri verdiği sekizinci ülke konumuna gelecek. Bölgedeki güvenlik dengelerinin hassasiyeti, ABD'nin atacağı adımların uluslararası arenada yakından takip edilmesine neden oluyor.