ABD'den Küba'ya yönelik casusluk ve sızma suçlaması

ABD Dışişleri Bakanlığı, Küba istihbaratının Washington'daki üst düzey kurumlara sızdığını ve elde edilen bilgileri diğer ülkelere aktardığını iddia etti. Havana yönetimi ise bu suçlamaları askeri müdahale için bir bahane olarak nitelendiriyor.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Dünya
Temsili görsel: ABD'den Küba'ya yönelik casusluk ve sızma suçlaması
Temsili görsel · 652234 / Pixabay
Haberin kısa özeti1 dakikada okuyun
  • ABD Dışişleri Bakanlığı, Küba istihbaratının Washington'daki üst düzey kurumlara sızdığını ve elde edilen bilgileri diğer ülkelere aktardığını iddia etti.
  • Havana yönetimi ise bu suçlamaları askeri müdahale için bir bahane olarak nitelendiriyor.
  • ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan kapsamlı bir rapor, Küba'nın Washington yönetiminin en üst kademelerine sızdığına dair ciddi iddiaları gündeme taşıdı.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

ABD Dışişleri Bakanlığı, Küba istihbaratının Washington'daki üst düzey kurumlara sızdığını ve elde edilen bilgileri diğer ülkelere aktardığını iddia etti. Havana yönetimi ise bu suçlamaları askeri müdahale için bir bahane olarak nitelendiriyor.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 21.07.2026 12:22
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan kapsamlı bir rapor, Küba'nın Washington yönetiminin en üst kademelerine sızdığına dair ciddi iddiaları gündeme taşıdı. Küba: 21. Yüzyıl Komünizminin Başkenti başlıklı 100 sayfalık dokümanda, Havana yönetiminin yaklaşık 70 yıldır ABD'ye karşı gizli bir bozgunculuk kampanyası yürüttüğü savunuldu.

İstihbarat paylaşımı iddiası

Raporda, Küba'nın doğrudan askeri bir çatışma yerine casusluk, sabotaj ve vekil ağlar üzerinden bir yıpratma savaşı stratejisi izlediği belirtildi. ABD'li yetkililer, Küba'nın bu yöntemlerle elde ettiği hassas istihbarat bilgilerini Çin, Rusya, İran ve Kuzey Kore gibi ülkelerle paylaştığını öne sürdü. Bu durumun ABD ulusal güvenliği açısından benzeri görülmemiş bir tehdit oluşturduğu vurgulandı.

Yaptırımlar ve gerilim

İki ülke arasındaki diplomatik gerilim, ekonomik yaptırımlarla tırmanmaya devam ediyor. ABD yönetimi, Küba ordusunun kontrolünde faaliyet gösteren GAESA holdingi ile bağlantılı şirketleri yaptırım listesine dahil etti. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, söz konusu yapının Küba halkının kaynaklarını kendi çıkarları doğrultusunda kullandığını iddia etti.

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ise bu adımların ve iddiaların, ülkesine yönelik olası bir askeri müdahale için zemin hazırlama amacı taşıdığını savundu. Diaz-Canel, bu tür bir girişimin bölgeyi büyük bir istikrarsızlığa sürükleyeceği uyarısında bulundu. ABD tarafı ise Küba'daki siyasi ve ekonomik sorunların ancak Washington'ın müdahalesiyle çözülebileceğini savunarak, Havana üzerindeki baskıyı artırma niyetini koruyor.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 5 olgu

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. ABD Dışişleri Bakanlığı, Küba istihbaratının Washington'daki üst düzey kurumlara sızdığını iddia eden bir rapor yayımladı.Kaynak 1
  2. Raporda, Küba'nın yaklaşık 70 yıldır ABD'ye karşı gizli faaliyetler ve bozgunculuk kampanyaları yürüttüğü öne sürüldü.Kaynak 1
  3. Küba'nın elde ettiği istihbaratı Çin, Rusya, İran ve Kuzey Kore gibi ülkelere aktardığı iddia edildi.Kaynak 1
  4. ABD yönetimi, Küba'nın askeri kapasitesinin yetersiz olduğunu ancak casusluk ve vekil ağlar üzerinden yıpratma savaşı yürüttüğünü savundu.Kaynak 1
  5. ABD, Küba ekonomisinde etkili olan GAESA holdingi ile bağlantılı şirketlere yaptırım kararı aldı.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    Hürriyet DünyaHaber kaynağı · 21.07.2026 11:42

    ABD'den Küba iddiası: Üst düzey kurumlara sızdılar

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler