Demokrasi ve Milli İrade Vurgusu
Fırat Üniversitesi, 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümü kapsamında "İrade Bizim, Zafer Bizim" başlıklı bir konferansa ev sahipliği yaptı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile açılan program, günün anlam ve önemini belirten sinevizyon gösterimleriyle devam etti. Etkinliğe Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, 8. Kolordu Komutanı Tümgeneral Ümit Durmaz, Rektör Prof. Dr. Fahrettin Göktaş ve çok sayıda protokol üyesi katıldı.
Kurumsal Temizlik ve Milli Teknoloji
Konferansın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, 15 Temmuz gecesinin sadece bir darbe girişiminin engellenmesi değil, aynı zamanda demokrasiye olan bağlılığın tüm dünyaya kanıtlandığı tarihi bir eşik olduğunu belirtti. Göktaş, FETÖ'nün devlet kurumlarına sızma stratejilerine değinerek, özellikle savunma sanayisinde gerçekleştirilen yerli ve milli teknoloji hamlelerinin, bu tür yapıların kurumlardan temizlendiğinin en somut göstergesi olduğunu dile getirdi.
Terörle Mücadelede Kararlılık
Vali Numan Hatipoğlu ise yaptığı konuşmada, terör örgütünün devlet mekanizması içerisinde paralel bir yapı kurma çabalarını hatırlattı. Devletin tüm birimlerinin bu tür tehditlere karşı kararlı bir şekilde mücadele ettiğini belirten Hatipoğlu, toplumsal birlik ve beraberliğin en büyük güç kaynağı olduğunu vurguladı.
Uluslararası Boyut ve Manipülasyonlar
Programın ana konuşmacısı olan Yargıtay Üyesi Ömer Faruk Aydıner, darbe sürecini detaylı bir şekilde analiz etti. Aydıner, darbe planlayıcılarının toplumsal destek almak adına "ülkeyi kurtarma" söylemini kullandıklarını ve kaos yaratmak için çeşitli provokasyonlara başvurduklarını anlattı. Ayrıca, FETÖ'nün sadece yerel değil, uluslararası düzeyde güçlü bağlantıları olan çok yönlü bir terör örgütü olduğuna dikkat çekerek, yabancı medyanın süreçteki manipülatif tutumlarını eleştirdi.
Etkinlik, Vali Hatipoğlu'nun konuşmacı Aydıner'e hediye takdim etmesi ve katılımcıların toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. Üniversite yönetimi, 15 Temmuz ruhunu gelecek nesillere aktarmak amacıyla benzer etkinliklerin sürdürüleceğini açıkladı.