Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir'in Seferihisar ilçesindeki Doğanbey Atışlı Tatbikat Bölgesi'nde gerçekleştirilen Efes-2026 Tatbikatı'nın seçkin gözlemci gününe katıldı. Erdoğan konuşmasında özetle şunları söyledi:

GÜVENLİĞİN TEMİNATI: Türk ordusu barışın ordusudur. Türk ordusu huzurun ordusudur. Türk ordusu istikrarın ordusudur. Dünyanın kendi ordusuna ithaf edilen tek milli marşı İstiklal Marşı'mızdır. 'Hakkıdır, Hakk'a tapan milletimin istiklal' mısraında olduğu gibi Türk ordusu istiklalin ordusudur. Türk ordusu tarih boyunca gittiği hiçbir yeri tahrip etmemiş, aksine tahrip edilen yerleri tamir etmiştir. Ordumuz en çetin şartlarda bile düşman unsurları dışında hiçbir insana, canlıya, ağaca, şehre zarar vermemiş; aksine imha edilen yerleri imar ve ihya etmiştir. Türk ordusu ülkesi ve milletinin güvenliğinin teminatı olduğu kadar; bölgesel ve küresel barışın, huzurun ve istikrarın da en önemli güvencesidir.

ORDUMUZU GÜÇLÜ TUTMALIYIZ: Dünyamız; sayısı bir elin parmaklarını geçmeyen büyük güçlerin dizayn ettiği bir statükodan çok kutuplu, çok aktörlü bir yapıya hızla evriliyor. Ülkemizin içinde yer aldığı geniş bölge, aynı zamanda bu sürecin 'sıklet merkezini' oluşturuyor. Türkiye'nin adı, yeni dönemin müessir aktörlerinden biri olarak her geçen gün daha fazla öne çıkıyor. Bu zor coğrafyada barış ve güvenliğimizi korumak için ordumuzu güçlü ve donanımlı tutmamız gerektiğinin bilincindeyiz.

SOYKIRIM ŞEBEKELERİNİN KARŞISINDAYIZ: Türkiye olarak, savaşa ve kaosa yatırım yapanların karşısında, barışı ve istikrarı savunmaya devam edeceğiz. Gazze'de, Lübnan'da ve bölgemizin diğer yerlerinde, çoluk çocuk, kadın yaşlı demeden katleden soykırım şebeklerinin karşısında, tüm insanlığın müşterek değerlerini savunmaya kararlılıkla devam edeceğiz.

ÜLKEMİZLE İLGİLİ HESAP YAPANLARA CEVAP Bu yılki tatbikatımıza da kendi askerlerimizin yanı sıra 50 farklı ülkeden 1300'ü aşkın dost, kardeş ve müttefik personel katılıyor. Dostlarımıza güven aşılayan, ülkemizle ilgili hesaplar yapanların da heveslerini kursaklarında bırakan Efes Tatbikatı'nı; Malazgirt'ten 10 yıl sonra, 1081'de Çaka Bey'in fethettiği, döneme göre dünyanın en önemli tersanelerinden birini kurarak denizcilik tarihimizde destanlar yazdığı topraklarda yapıyoruz.

GURUR VERİCİ SEVİYEYE ULAŞTIK Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ise, "Türk Silahlı Kuvvetlerimizin daima harbe hazır tutulması gerekiyor. Son yıllarda savunma sanayii alanında ortaya konulan güçlü vizyon, kararlı irade ve stratejik yatırımlar sayesinde bugün yerli, milli ve modern savunma sanayiimizde gurur verici bir seviyeye ulaştık" dedi.