Ankara'da CHP'li Yenimahalle Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nde beden işçisi olarak çalışan E.C. iddiaya göre; sakal bıraktığı gerekçesiyle yaşanan tartışmanın ardından amirinin odasında öldüresiye darp edildi. Yaşananları SABAH'a anlatan E.C; yaklaşık 3 yıldır belediyede görev yaptığını, ocak ayından itibaren Yakacık Mahallesi'nde Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nde çalışmaya başladığını belirtti. Çalıştığı süre boyunca "sakal kesme" konusunda amiriyle birkaç kez karşı karşıya geldiğini söyleyen E.C, Danıştay kararına göre belediye işçilerinin böyle bir yükümlülüğünün bulunmadığını, buna rağmen kendisine baskı uygulandığını öne sürdü. E.C, sendika ile görüştüğünü ve her hafta düzenli olarak sakalını kestiğini ancak günlük sakal kesmesi yönünde mobbinge uğradığını dile getirdi.
"EKMEĞİMLE OYNAMAYA ÇALIŞIYORLAR" E.C, 5 Haziran'da arkadaşları ile bahçede sohbet ederken arkadaşlarından birinin "Ne oldu, neden canın sıkkın" sorusuna, "Birkaç gün önce amir Ö.Ş. ile yine sakal kesme meselesi nedeniyle tartıştık. Ekmeğimle oynamaya çalışıyorlar. Kanunda böyle bir şey yok, mobbinge uğruyorum" diyerek küfür ettiğini anlattı.
KİM EKMEĞİMLE OYNUYORSA ONA KÜFÜR EDİYORUM E.Ç, çalışma arkadaşları ile sakal konusunda sohbet ettiği esnada amirin kardeşi G.Ş'nin konuşmalara dahil olduğunu ve "Kime küfrediyorsun" diye sorduğunda "Kim ekmeğimle oynuyorsa ona söylüyorum" şeklinde karşılık verdiğini ifade etti.
AMİRİN ODASIN DARP EDİLDİM Yaşananların ardından kısa süre sonra amir odasına çağrıldığını söyleyen E.C, içeri girer girmez kapının kilitlendiğini ve saldırının başladığını iddia etti. Odada bölge amiri Ö.Ş, kardeşi G.Ş, S.Y. ve ismini bilmediği bir kişinin bulunduğunu belirten E.C, yere düşürülerek yumruk ve tekmelerle darp edildiğini, daha sonra S.Y. tarafından odadan çıkarıldığını ve dışarıda da çevresinin sarıldığını öne sürdü.
HASTANEDE İKİ KABURGASINDA KIRIK TESPİT EDİLDİ İlk anda şikâyetçi olmadığını söyleyen E.C, eve gittikten sonra ağrılarının arttığını belirtti. Etlik Şehir Hastanesi'ne başvurduğunu aktaran işçi, yapılan tomografi sonucunda iki kaburgasında kırık tespit edildiğini ve kendisine toplam 15 gün istirahat raporu verildiğini söyledi. Rapor aldıktan sonra bölgeye bağlı jandarma karakoluna giderek yaşananları anlatan E.Ç. kendisini darp eden kişilerden şikayetçi olduğunu söyledi.
DANIŞTAY KARARI Danıştay 12. Dairesi ve İdari Dava Daireleri Kurulu 20 Nisan 2022 tarihinde (E:2021/7000, K:2022/2247) aldığı karar uyarınca, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik'in "Her gün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz" hükmünü iptal etmişti. Karar doğrultusunda, kamuda görev yapan memurlara sakal bırakmama zorunluluğu hukuken ortadan kalkmıştı.