Kayseri, Afyonkarahisar, Erzurum, Eskişehir, Antalya, Yozgat... Dolaşıyorum... Gözlem: Halkın gündemi ile Ankara'nın gündemi arasında büyük makas aralığı var. Meclis'teki milletvekili sayısı... 592. Ayrıntıya, isimlendirmeye girmek doğru olmaz... Ama şurası bir gerçek: Çoğu... Halktan... Reel gündemden kopuk.
Yozgat'ta, TBMM eski Başkanı Cemil Çiçek'e sordular: Başkanım... Türkiye'de kaç siyasi parti var? Cemil Bey yanıt verdi: 184. Kalabalıktan ses yükseldi: Abooov! Ve... Sokağın gerçeği... Vatandaş, 184 partiden 10'unun ismini sayamıyor.
Cemil Çiçek, şu anda aktif siyasetin içinde değil. Bakan değil... Milletvekili değil. Yozgat'ta... Sorgun'da... Yerköy'de... Kadın-erkek, köylü-kentli yaklaşıyor... Derdini anlatıyor. Cemil Bey dinliyor. Gözlem: "Vatandaş rahatlıyor... Sorunun çözümü ikinci planda... Bir devlet adamının dinlemesi ona yetiyor."
Aylardan Şubat... Atatürk, "Bu kışta kıyamette memleketin ne halde olduğunu görmek istiyorum" diyor. Yola çıkılıyor... Kırşehir'e. Araç yolda kara saplanıyor. Atatürk... Ve yanındakiler... Aracı itiyorlar... Kardan çıkarıyorlar. Kırşehir'den sonra yola devam ediliyor.
İstikamet Yozgat... Ama Yerköy ilçesinde hava kararıyor. Atatürk geceyi Yerköy'de geçiriyor... Konakladığı yer tren istasyonu. Bugün... Yüksek Hızlı Tren... Ankara-Yozgat 1 saat 15 dakika. Otoyol... Bölünmüş yol... Iğdır'a da uçak var, Şırnak'a da... Yıldızlı oteller. Ülkenin her yerine ulaşmak kolay. Ve... Acı ama gerçek; Lafa gelince, "Atam izindeyiz! Mustafa Kemal'in askerleriyiz!" Halkın arasına girmeye gelince... "Şimdi zamanı değil... İşim çok... Kongre... Sosyal medya... Avrupa, Amerika."
Ekonomik sorunlar... Emekliler... Siyasetteki çekişmeler... Siyasetçiler belki de bu nedenle çekiniyorlar... "Vatandaş tepki gösterir" diye. Hayır... Vatandaş tepki göstermez. Tepki, seçimden seçime gelene... Halktan kopana... Halka tepeden bakana... Ağzını bozana... Zenginleşme peşinde koşana.