Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, TBMM Genel Kurulunda, Bakanlığının 2026 yılı bütçesine ilişkin yaptığı sunumda, "önce insan, sonra çevre, sonra katma değerli madencilik" anlayışıyla tabii kaynakları, çevreye duyarlı şekilde üretip, katma değerli ürünlere dönüştürerek, ekonomiye kazandırmak için çalıştıklarını söyledi.
Madencilik faaliyetlerinde, iş sağlığını, işletmeyi ve çevre güvenliğini artırmak için arama ve üretim süreçlerinin her aşamasında etkin denetimler gerçekleştirdiklerini vurgulayan Bayraktar, "Bu kapsamda, 2025 yılı içerisinde aylık ortalama 775 saha denetimi yaptık. Bu dönemde 1578 firmaya idari para cezası uyguladık. Ayrıca 2 bin 225 faaliyet durdurma tedbiri aldık." bilgisini paylaştı.
Bayraktar, madencilik yapılan sahaların doğaya yeniden kazandırılması konusundaki hassasiyetlerinin bir sonucu olarak bugüne kadar 18 bin futbol sahası büyüklüğündeki alanın rehabilite edildiğini ve yaklaşık 24 milyon ağaç dikildiğini bildirdi.
Elektrikli araçlar, yenilenebilir enerji sistemleri, gelişmiş uzay ve savunma teknolojileri gibi birçok alandaki ilerlemelerin nadir toprak elementlerine olan ihtiyacı artırdığının altını çizen Bayraktar, şöyle konuştu:
"Bizler, nadir toprak elementlerindeki bu yükseliş trendini yıllar öncesinden tespit ederek, potansiyelimizin olduğu bölgelerdeki çalışmalarımıza büyük bir hız verdik. Bu kapsamda Eskişehir Beylikova'da 125 bin metreden fazla sondaj yaparak 694 milyon tonluk, dünyada tek sahada en büyük ikinci rezervi keşfettik. Akabinde, pilot tesisimizi 2023 yılı nisan ayında devreye aldık. 570 bin ton kapasiteli endüstriyel tesisin temelini de önümüzdeki yıl atmayı hedefliyoruz. Hiç kimsenin endişesi olmasın, bu kaynağı milli menfaatlerimize en uygun şekilde devlet eliyle işletecek ve en katma değerli şekilde ekonomimize kazandıracağız."
"DOĞAL GAZ TÜKETİMİMİZİN NEREDEYSE YARISINI LNG TEDARİKİYLE KARŞILAYABİLİR DURUMDAYIZ"