Bu gelişme, aynı dosyada yer alan Snapchat’in de yaklaşık 1 hafta önce benzer şekilde anlaşmaya varmasının hemen ardından geldi. Böylece Los Angeles’ta görülecek davada sanık koltuğunda yalnızca Meta (Facebook-Instagram) ve YouTube kaldı.
Davanın kökeni 2023 yılına uzanıyor. Mahkeme kayıtlarında yalnızca “K.G.M.” olarak anılan bir Kaliforniyalı kadın, çocukluk döneminde sosyal medya platformlarının bağımlılık yapıcı tasarımlarının kendisine zarar verdiğini öne sürerek Meta, Snap, TikTok ve YouTube’a dava açtı.
Davacı taraf, algoritmaların çocukları daha uzun süre ekranda tutacak şekilde bilinçli olarak tasarlandığını ve bunun psikolojik zarara yol açtığını savunuyor. Mahkeme daha önce, Meta CEO’su Mark Zuckerberg, Instagram Başkanı Adam Mosseri ve YouTube CEO’su Neal Mohan gibi üst düzey yöneticilerin tanık olarak dinlenmesine hükmetmişti.
TikTok ve Snap’in davadan çekilmesiyle birlikte süreç, Meta ve YouTube açısından devam edecek. Jüri önüne çıkması beklenen dava, ABD’de sosyal medya şirketlerini çocuklara zarar vermekle suçlayan ilk büyük davalardan biri olma özelliğini taşıyor.
Bu dava, tekil bir dosyayla da sınırlı değil. Meta’nın Şubat ayında New Mexico’da, eyalet başsavcılığı tarafından açılan ayrı bir çocuk güvenliği davasında da hakim karşısına çıkması bekleniyor. TikTok ve Snap ise 2026 boyunca Kaliforniya’da açılmış 10’dan fazla benzer davayla karşı karşıya.
Uzmanlara göre bu süreçler️, sosyal medya şirketlerinin algoritma tasarımlarını ve çocuklara yönelik koruma politikalarını doğrudan etkileyecek emsal kararların önünü açabilir.