RSA sistemi, çok büyük sayıların hangi iki asal sayının çarpımı olduğunu bulmanın klasik bilgisayarlar için aşırı zor olmasına dayanıyor. Günümüzde bankalar, güvenli internet bağlantıları, mesajlaşma sistemleri ve şirket ağları bu yöntemi kullanıyor. Ancak uzun süredir biliniyor ki yeterince güçlü bir kuantum bilgisayar, bu matematiksel sorunu çok daha hızlı çözebilir.
Kuantum bilgisayarların gücü “kübit” adı verilen özel işlem birimleriyle ölçülüyor. Yıllar önce yapılan hesaplamalarda RSA şifrelemesini kırmak için yüz milyonlarca kübit gerektiği düşünülüyordu. Bu nedenle tehdit teorik kabul ediliyordu.
Ancak tahminler hızla değişti. 2019’da yapılan bir çalışmada ihtiyaç yaklaşık 20 milyon kübite kadar indirildi. 2025’te geliştirilen yeni yöntemlerle bu sayı 1 milyonun altına çekildi. Son araştırma ise çıtayı daha da aşağı indirerek yaklaşık 100 bin kübit seviyesinin teorik olarak yeterli olabileceğini ortaya koydu.
Araştırmacıların hesaplamasına göre bugün IBM ve Google’ın geliştirdiği sistemlere benzer yaklaşık 98 bin süperiletken kübit, yaygın kullanılan RSA şifrelemesini kırmak için yaklaşık bir ay çalışmak zorunda kalabilir. Aynı işlemin bir gün içinde yapılabilmesi için ise yaklaşık 471 bin kübit gerekebilir.
Bu düşüşün arkasında “qLDPC” adı verilen yeni bir hata düzeltme ve bağlantı yaklaşımı bulunuyor. Normalde kuantum bilgisayarlarda kübitler çoğunlukla yalnızca yanındaki kübitlerle iletişim kurabiliyor. Yeni modelde ise daha uzaktaki kübitler arasında bağlantı kurulabileceği varsayılıyor.
Bu durum bilgisayarın içinde bilginin daha yoğun işlenmesini sağlıyor ve teorik olarak daha az kübit ile daha güçlü hesaplama yapılabilmesine imkân tanıyor. Ancak uzmanlara göre bu bağlantıları gerçek donanımda kurmak hâlâ büyük bir mühendislik sorunu.