Çin, Shenzhou-23 insanlı uzay aracını başarıyla fırlatıp Tiangong Uzay İstasyonu’na kenetledi. Görev kapsamında bir Çinli astronotun yörüngede tam 1 yıl kalması planlanıyor. Bu deneme, Pekin’in 2030’dan önce Ay’a insan indirme hedefinde kritik bir eşik olarak görülüyor.
Çin’in insanlı uzay programında yeni bir sayfa açıldı. Shenzhou-23 uzay aracı, Long March 2F roketiyle Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi’nden fırlatıldı ve yaklaşık 3,5 saatlik uçuşun ardından Tiangong Uzay İstasyonu’na başarıyla kenetlendi.
Görevde üç astronot yer alıyor: Zhu Yangzhu, Zhang Zhiyuan ve Hong Kong’dan uzaya çıkan ilk astronot olan Li Jiaying.
Shenzhou-23’ü önceki görevlerden ayıran en önemli unsur, mürettebattan bir astronotun uzayda tam 1 yıl kalacak olması. Çin bugüne kadar Tiangong’daki görevlerde ağırlıklı olarak yaklaşık 6 aylık rotasyonlar yürütüyordu. Bu kez hedef, uzun süreli mikro yerçekiminin insan vücudu üzerindeki etkilerini daha kapsamlı biçimde incelemek.
Uzayda uzun süre kalmak, kemik yoğunluğu kaybı, kas erimesi, radyasyon maruziyeti, uyku bozuklukları ve psikolojik yorgunluk gibi ciddi riskleri beraberinde getiriyor. Çin’in bu denemeyle yalnızca Tiangong’daki kalıcı varlığını güçlendirmeyi değil, Ay ve daha uzun vadede Mars görevleri için de insan dayanıklılığına dair veri toplamayı hedeflediği belirtiliyor.
Görev aynı zamanda sembolik bir önem de taşıyor. 43 yaşındaki Li Jiaying, Hong Kong’dan uzaya giden ilk astronot oldu. Daha önce Hong Kong polisinde görev yapan Li, Shenzhou-23 ekibinde yük uzmanı olarak yer alıyor.