Güncelleme Tarihi: Haziran 28, 2026 12:13

Kurtarma ekipleri ve gönüllüler, 25 Haziran Perşembe günü meydana gelen depremlerin üzerinden 72 saat geçtikten sonra, çöken binaların enkazında hayatta kalanları bulmak için büyük çaba sarf ediyor. Pazar sabahı itibariyle enkaz altında kalanların canlı kurtarılabilmesi için kritik önemde gösterilen ilk 72 saatlik süre doluyor.

Miami'den La Guaira'ya yardım etmek için tek başına gelen Avustralyalı itfaiyeci Craig Demeillon, bölgedeki durumu "çok kaotik ve düzensiz" olduğunu kaydederek, daha fazla insan bulabilmeyi umduklarını ifade etti. Arama kurtarma çalışmaları, La Guaira eyaletine erişimin kısıtlı olması ve gönüllülerin güvenli giriş izinleri almak zorunda kalması nedeniyle sekteye uğruyor.

Associated Press'in (AP) haberine göre, afet bölgesine giriş izni için sırada bekleyen 27 yaşındaki Venezuelalı yardım gönüllüsü Carlos Itriago, "Hayat kurtarmak için izne ihtiyacınız var. Düşünsenize. Düşünsenize. Şimdiye kadar kaç can kaybettik?" diyerek bürokratik engellere tepki gösterdi. Öte yandan yetkililer, bölgede amatör yardım ekiplerinin neden olduğu kaos nedeniyle yardım çalışmalarında zorluk yaşandığını öne sürdü.

Birleşmiş Milletler (BM), yaklaşık 7 milyon insanın barınağa, güvenli suya ve tıbbi bakıma ihtiyaç duyabileceğini belirterek, kurtarma aşamasının yerini kasvetli bir toparlanma sürecine bırakmasıyla ölü sayısının artmaya devam edeceği uyarısını yaptı.

Venezuela'ya giden AFAD ve TSK ekipleri, arama kurtarma çalışmalarına katıldı.