Nisan ayında Avrupa’nın birçok limanından yola çıkan Global Sumud Filosu, İsrail tarafından Girit açıklarında saldırıya uğramış ve 17 gemi veya yelkenliye el konulmuştu. Ardından filo, 54 gemi ve yelkenliyle 14 Mayıs’ta Marmaris’ten hareket etmişti. Filonun ilerleyişi sürerken, 18 Mayıs sabahı İsrail tarafından yeniden saldırıya uğradı.

Yapılan müdahale neticesinde şu ana kadar filoya ait 39 gemi ve yelkenli alıkonulurken, içerisindeki uluslararası 322 aktivist de hukuka aykırı şekilde gözaltına alındı. Ayrıca Libya’dan da yola çıkan kara konvoyu istikrarlı bir şekilde yoluna devam ederken, Akdeniz’de yapılan saldırıya tepki göstermek amacıyla binlerce vatandaş Üsküdar Meydanı’na toplanarak İsrail’i protesto etti. Dualar ile başlayan eylemde filoyla da canlı bağlantı kuruldu.

Mavi Marmara Özgürlük ve Dayanışma Derneği Başkanı Beheşti İsmail Songür eylemde yaptığı konuşmada, “Özgürlük Filosu Koalisyonu ve Global Sumud Filosu koordinasyonunda daha önce bir Sumud filosu düzenlenmişti. Bu filonun ardından İsrail terör güçleri, Akdeniz’de yaptıkları saldırılarla bu gemilere el koymuş ve dünyanın vicdanlı insanlarını bastırmaya çalışmışlardır. İsrail’in bu barbarlığına karşı bizler, tekrardan daha fazla gemi ile yola çıktık. Hazırlamış olduğumuz 100’den fazla gemi, Girit Adası açıklarında uğramış olduğu saldırı sonrasında ikiye bölünmek zorunda kaldı. İsrail terör güçleri orada 33 gemimizi kullanılamaz hale getirdiler. Ve İsrail, Yunanistan ve Amerika iş birliğinde aktivistler Girit Adası’na bırakıldı. Daha sonra bu gemiler Türkiye’ye sığındı. Kalan gemilerimiz Marmaris’ten yola çıktı” şeklinde konuştu.

Konuşmasının devamında Songür, “Bugün sabah saatlerinde gerçekleşen İsrail korsanlığıyla beraber şu ana kadar 39 gemimize el konuldu. Şu an denizde devam eden 14 gemimiz var. Ve bu gemiler hedeflerini değiştirmeden, korkmadan Gazze’ye doğru devam ediyor. Buradan İsrail’e ve Amerika’ya gitmesi gereken bir mesaj var: Her seferinde bizi engellediğinizde daha fazla gemi hazırlıyoruz ve daha fazla insanla o sınırlara geliyoruz! Her seferinde dünyanın farklı ülkelerinden, farklı dinlerinden, farklı ırklarından, farklı renklerinden bir araya gelen bu vicdan sahibi insanlar, artık İsrail’i dünya kamuoyunda bir terörist olarak görmektedir. Siyonizm artık dünyada özgür bir şekilde gezemeyecek. Şu an dünyanın her yerinde siyonistlere karşı büyük bir öfke birikmekte. Şu an İsrail, Filistin sokaklarında 400 bin askerle istediği katliamı yapıyor. Onlar bu zulmü yaparken İslam İş Birliği Teşkilatının 19 milyonluk ordusu nerede?” dedi.

Özgürlük Filosu Koalisyonu Yönetim Kurulu Üyesi Ann Wright, “Soykırıma 'hayır' diyen bottaki insanları, Filistin’i ve Gazze’yi unutmayarak burada olduğunuz için hepinize çok teşekkür ediyoruz. İsrail’in soykırımına 'dur' demek için 500’den fazla oluşum bir araya geldi. Bu zulme karşı durmak için 54 gemimiz denize açıldı. Biliyorsunuz ki bu gemilerden 17 tanesi de Türkiye’den yola çıktı. Mavi Marmara saldırısında şehit olan ve gazi olan insanlarımızı da buradan saygıyla anıyoruz. Şu ana kadar yapılan saldırılarda, maalesef 35 gemimiz alıkonuldu” şeklinde konuştu.

Özgürlük Filosu Endonezya Delegasyonu Üyesi Maimon Herawati yaptığı konuşmada, “Kardeşlerim, dünyada 2 milyar Müslümanız ve Gazze’de 2 milyon insan var. Mescid-i Aksa'yı korumak için ellerinden geleni yapıyorlar. Biz burada onlara şunu göstermek için bir araya geldik: Sizi asla yalnız bırakmayacağız!” dedi.