Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin, dünyanın ve bölgenin içinde bulunduğu karmaşık ortamda ve etraftaki ateş çemberi içinde tam bir istikrar abidesi olarak parladığını söyledi.
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) öncülüğünde İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen Texhibition İstanbul Fuarı'nda konuşan Bakan Bolat, 130-140 yıl önce tekstil sektörüyle imalat sanayisinde yola çıkıldığını ve o nedenle bu sektörü sonuna kadar desteklemeye devam edeceklerini söyledi.
Zaman zaman içeride ya da dışarıdaki nedenlerle bazı dönemler yapısal sorunlar ortaya çıkabildiğini belirten Bolat, "Hükümetimiz el birliğiyle Türkiye ekonomisinin büyümesi, ihracatının artması, istihdamının artması ve daha fazla döviz kazanmak için çabalarını, hedeflerini, programlarını ortaya koyuyor." diye konuştu.
Bolat, Türkiye'nin batıda Fas'tan doğuda Çin'e kadar olan coğrafyada en gelişmiş sanayi ülkesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Biz sanayimizle geçen yıl 273,4 milyar dolar ihracat yaptık ve bu ihracatın yüzde 93'ü sanayi ürünleriydi. Yine hizmetler sektöründe 122,6 milyar dolar ihracat yaptık. Toplamda 400 milyar dolara yaklaşmıştık. Bu yıl içinde 410 milyar dolar mal ve hizmet ihracatı hedefimizi gerçekleştirmek için sizlerle birlikte çok büyük gayret ve çalışmanın içindeyiz. Geçen yıl bütçemizin yüzde 60'ını Ticaret Bakanlığı olarak ihracatçılarımıza desteklerde kullandık."
Bu çok önemli bir oran ve hükümet olarak KOBİ'ler için başta tekstil, hazır giyim, ayakkabı, mobilya sektörlerinde istihdamı korumak kaydıyla kişi başına 2 bin 500 lira destek verdik. Yüzde 2'lik Merkez Bankasına verilecek döviz değişiminde primi yüzde 3'e çıkardık. Bütün bu sektörlerdeki büyük ölçekli işletmeler de dahil olmak üzere, 2 bin 500 lira çalışan başına desteği 3 bin 500 liraya çıkardık. Geçen hafta hükümetimiz 100 milyar liralık KGF kredi paketini hazırladı. Piyasa şartlarından çok iyi oranlarda, firma başına 50 milyon lira üst limitli olarak bu destek 36 ay vadeli şekilde sizlerin istifadesine sunuldu."