Microsoft, bilgisayar kullanımında yıllardır değişmeyen "uygulama aç, işi yap, kapat" düzenini değiştirebilecek yeni bir platform üzerinde çalışıyor. Project Solara adı verilen sistem, klasik uygulamalar yerine yapay zeka ajanlarını merkeze alıyor ve bilgisayarı yalnızca ekran başında kullanılan bir cihaz olmaktan çıkarıp işe, ortama ve kullanıcının ihtiyacına göre şekillenen yeni bir yapıya taşımayı hedefliyor.
Digit.in'in haberine göre Microsoft, Build 2026'da tanıttığı Project Solara ile Windows'un yeni bir sürümünü ya da mevcut bilgisayarlara eklenen daha akıllı bir Copilot tuşunu anlatmıyor.
Şirketin asıl hedefi daha büyük: Kullanıcının uygulamalar arasında dolaşmadığı, yapmak istediğini söylediği ve görevi yapay zeka ajanlarının üstlendiği yeni bir bilgisayar düzeni.
Bu yaklaşımda arayüz artık sadece düğmelerden, menülerden ve pencerelerden oluşmuyor. Microsoft'un tarifine göre kullanıcı yazılımı açmıyor, zekayı çağırıyor. Yani bilgisayarla ilişkinin merkezi uygulama değil, ajan oluyor.
Microsoft yayımladığı yazıda Project Solara'yı, "ajan öncelikli cihazlar" için geliştirilen yeni bir platform olarak tanımlıyor. Şirket, yapay zeka ajanlarının yalnızca yazılımı değil, cihazların kendisini de değiştirebileceğini savunuyor.
Bugüne kadar yeni bir bilgisayar türü geliştirmek pahalı ve zahmetliydi. Donanım, işletim sistemi, uygulamalar, arayüz, güvenlik ve geliştirici araçlarının büyük bölümü yeniden düşünülmek zorundaydı.